1 2 3 4 5

ВестиАнорексија

Анорексија представља поремећај исхране који се карактерише губитком 15% телесне тежине очекиване за пол и узраст, страхом од гојења и емоционалним поремећајима због изгледа тела са којим особе које пате од анорексије готово никада нису задовољне.

Треба разликовати анорексију која подразумева уношење малих количине хране које нису довољне за функционисање организма, или потпуни прекид у уношењу хране, од булимије која подразумева преједање са последичним повраћањем из разлога страха од гојења. Анорексија не представља само губитак телесне тежине и психичке промене, већ је то озбиљна болест која може угрозити живот пацијента због угрожености рада бројних органа и органских система (срце, бубрези, јетра, органи за варење, неуролошки систем, репродуктивни систем, кожа, хематолошки систем…)Анорексија представља комплексно обољење на чији развој могу утицати бројни фактори попут женског пола, породичне историје поремећаја исхране, амбициозне личности које имају тенденцију перфекционизма, особе са ниским нивоом самопоштовања, особе које имају тешкоћа са социјализацијом. У последње време се све више спомиње и генетска предиспозиција, али ови наводи нису још потпуно испитани.Статистички подаци показују да се анорексија чешће јавља у развијеним земљама у којима је храна доступнија, а идеали тела су окренути мршавости. Готово свака стота особа узраста од 13-18 година развија анорексију одредјеног степена. Такође, однос особа женског пола према особама мушког пола је 10 : 1. Припадници беле расе су чешће погођени анорексијом од осталих.

Како се манифестује анорексија?

-често се почиње само са дијетама (избегава се храна која гоји)

-готово увек постоји претерано вежбање ради исцрпљивања

-код пацијената са анорексијом постоји јасно изражена мршавост (телесна тежина је минимално 15% испод предвиђене за пол и узраст

-особе нису задовољне изгледом тела ни када су екстремно мршаве

-кожа је сува и испуцала

-коса опада, а нокти су кртији и лакше се ломе

-пацијенти се жале на честе главобоље

-честе су вртоглавице у несвестице

-често постоји депресија, или раздражљивост

-особе су социјално повучене

-постоји низак крвни притисак (хипотензија)

-јаваља се осећај лупања срца (палпитације)

-често се јавља хронични затвор

-постоји успорен рад срца (брадикардија)

-кости су склоније преломима

-постоји нередовна менструација, све до потпуног губитка менструације (аменореја)

-телесна темнпература је нижа од нормалне (хипотермија)

Дијагноза се поставља на основу анамнезе са клиничком сликом и објективним прегледом. Постоје посебни упитници који се попуњавају код сумње на анорексију. На основу клиничке слике пацијента, анорексија се рангира на лаку, умерену и тешку. Потребно је начинити детаљно лабораторијско испитивање у смислу крвне слике са леукоцитном формулом (постоји анемија, тромбоцитопенија, и леукоцитеопенија), постоји низак ниво шећера у крви (хипогликемија), низак ниво протеина у крви (хипопротеинемија и хипоалбуминемија), парамтери функције бубрега и јетре могу бити нарушени (уреа и креатинин повећани код дехидратације, јетрине трансаминазе могу бити повећане). Потребно ја начинити преглед срца ЕКГ-ом, јер због често присутног поремећаја нивоа електролита у организму постоје поремећаји ритма.

Лечење анорексије треба схватити веома озбиљно, јер је смртност око 3% и поред све терапије која се спроводи се болничким условима.Потребно је установити здраве навике исхране са појачаним калоријским уносом заједно за комплексном бихејвиоралном терапијом и психотерапијом. У лечење морају да буду укључени нутрициониста, ендокринолог и психијатар.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/10-endokrinologija-bolesti-zlezda-sa-unutrasnjim-lucenjem/176-mrsavost-mrsavljenje-gubitak-tezine-patoloska-anoreksija-anorexia-nervosa-nervoza-iagladnjivanje-simptomi-medicina-zdravlje-lekar-trudnoca-bolesti-ishrana-dijeta-dijagnoza-uzrok-posledica-lecenje-terapija-beograd-srbija

16.09.2021.