1 2 3 4 5

ВестиБол у грудима

Бол у грудима је честа тегоба због које се пацијенти јављају лекару. Симптом „бол у грудима“ може имати више различитих узрока. Разлике у јачини и начину испољавања тегоба, уз додатне дијагностичке процедуре, могу да укажу на прави узрок бола у грудима. Један од најозбиљнијих је ангинозни бол, симптом исхемијског обољења срца.

Миокардна исхемија

Настаје услед неадекватног односа између снабдевености срчаног мишића крвљу (односно кисеоником и супстратима) и његових потреба. Снабдевање може бити недовољно због:

1.артериосклерозом сужене коронарне артерије (механичко сужење)

2.коронарног вазоспазма (динамичко сужење)

3.комбинацијом претходна два узрока

Исхемија настаје и услед нормалне снабдевености крвљу, када је потреба миокарда повећана нпр. хипертрофија миокарда. У неким случајевима исхемија настаје и због смањене снабдевености и повећаних потреба миокарда.

Уколико је исхемија индукована истим провокативним механизмом, нпр. физичком активношћу, ангинозни бол или нелагодност у грудима назива се стабилна ангина пекторис. Уколико миокардна исхемија настаје при сасвим малом физичком напору или за време одмарања ради се о нестабилној ангини пекторис. У случају да ангинозни бол траје 30 минута и дуже ради се о акутном инфаркту миокарда, мада ређе инфаркт може да се развије и када бол траје краће од 30 минута.

Стабилна ангина пекторис је најблажи облик ангинозних болова који се јавља при физичком напору. Бол у грудима је у виду стезања, притиска или пак нелагодности, најчешће локализован иза грудне кости. Болесник то показује широко отвореном шаком. Ангинозни бол се може ширити према врату, вилици, раменима, рукама, леђима или горњем делу стомака. Најчешћи пратећи симптоми ангинозног бола су малаксалост и презнојавање. Трајање бола код стабилне ангине пекторис је до 10 минута, ретко дуже. Бол пролази при одмору или кад болесник узме нитроглицерин.

Нестабилна ангина пекторис је реверзибилна, пролазна исхемија миокарда која настаје при сасвим малом напору или за време одмарања. Болови су чешћи и трају до 20-30 минута. Осим малаксалости и презнојавања који су израженији, бол може бити праћен и гушењем, мучнином и повраћањем, кашљем, омаглицама или потпуним губитком свести. Болови у грудима у Принзметаловој нестабилној ангини (вазоспастична ангина) се јављају у исто доба ноћи или дана.

Акутни инфаркт миокарда настаје код иреверзибилне исхемије и прогредира у некрозу миокарда. Бол је веома јак, раздирући, траје по неколико сати. Праћен је изразитом малаксалошћу, хладним профузним знојењем, гушењем, мучнином, а некад и несвестицом.

Бол у грудима неисхемијског порекла

-Перикардитис (запаљење срчане марамице) - бол у грудима је оштар, локализован у левој половини грудног коша или иза грудне кости. Ширење бола може некад имитирати ангинозни бол. Карактеристично је да се бол појачава при јачем уздаху, кашљу а некад и покрету. Трајање бола је дуго, више сати или дана.

-Аортна дисекција (расцеп зида аорте) – бол је веома јак, нагло почиње, интензитет је највећи на почетку бола. Бол се пропагира према леђима, мада понекад ту може и да почне да се шири према предњој страни груди.

-Спазам једњака – локализација бола је слична као код ангинозног, шири се у епигастријум и некада у леву руку. Нитроглицерин делује већ после пар минута јер доводи до престанка спазма. Овај бол никада није провоциран напором.

-Езофагусни рефлукс – бол у грудима се шири према епигастријуму, јавља се у лежећем положају, а смањује устајањем болесника.

-Скелетно-мускуларни бол – настаје услед мањих или већих повреда мишића или костију грудног коша. Појачава се на притисак или при покретима. Траје данима или недељама и престаје узимањем аналгетика.

-Емоционални узрок бола у грудима – настаје код нервозних особа, особа у стресу или особа са сталном психичком тензијом. Бол у грудима је сталан и траје сатима. Није праћен другим тегобама, нити везан за напор и обично болесници не могу тачно да објасне када почиње а када престаје.

-Плеурални бол – запаљење плућне марамице може бити праћено болом у грудима. Бол је оштар и локализован на месту промене. Појачава се при удаху па болесници површно дишу како би избегли бол.

-Бол у грудима код чира на желуцу, дванаестопалачном цреву или код обољења жучне кесице – ова обољења могу дати и бол у грудима, али је најјачи бол локализован у стомаку. Болесници тада дају и друге податке о тегобама везаним за гастроинтестални тракт. У неким случајевима дијафрагмалног инфаркта ангинозни бол може бити локализован у епигастријуму са благо израженом компонентом у грудима, па тегобе имитирају чир на дванаестопалачном цреву, посебно уколико је праћен муком и повраћањем.

Текст на основу извора уредила др Тања Мрђан

Извор података:

Катедра интерне медицине Медицинског факултета у Београду – „Интерна медицина“, пето издање, Београд, 2009. год

Проф. др Манојловић Драгољуб – „Пропедевтика интерне медицине“, Београд, 2006. год.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838