1 2 3 4 5

ВестиАНГИНА ПЕКТОРИС

Ангина пекторис настаје услед исхемије миокарда и јавља се у виду бола или притиска у грудима.

КАРАКТЕРИСТИКЕ

Однос према напору. Најважнија карактеристика је да је ангина пекторис условљена напором. У току напора повећава се миокардна потрошња кисеоника и услед немогућности оболелих коронарних артерија да повећају проток, настаје исхемија. Други фактори који повећавају миокардну потрошњу кисеоника (емоционална напетост, исхрана или периферна вазоконстрикција услед шетње по хладном времену) такође могу преципитирати појаву ангине. Код неких пацијената ангина се претежно јавља у миру. Бол у миру највероватније настаје услед редукованог коронарног протока или спонтаног повећања крвног притиска, срчане фреквенце, или оба ова фактора.

Квалитет бола. Иако већина пацијената описује као бол у грудима, она се може јавити и у виду притиска или печења у грудном кошу. Код неких пацијената, нагло настала диспнеа може бити еквивалент ангине.

Пропагација бола. Добро је познато да се ангинозни бол шири у леву руку. Бол се такође може ширити и у десну руку, вилицу, зубе или у врат. Такође, пацијенти могу осећати само бол у овим подручјима, без типичног бола у грудима или се може јавити само нелагодност у грудима без пропагације.

Прогресија исхемије и трајање симптома. Понављане епизоде болова у грудима углавном су истог квалитета, без обзира на околности испољавања. Обично су тегобе у почетку слабијег интензитета, појачавају се током 2,3 минута и трају укупно 15 минута. Бол који траје дуже од 30 минута указује на могући настанак инфаркта миокарда. Изненадна појава јаког бола у грудима није карактеристичан знак за исхемију!

ДИЈАГНОЗА

Ако пацијeнт има болове ангинозног карактера дијагноза се може поставити лако само на основу анамнезних података. Ако је присутан макар један од фактора ризика велика је вероватноћа да је у питању коронарна болест. Уз помоћ следећих процедура може се потврдити дијагноза:

-Физикални преглед: У току ангинозног бола, пацијенти су обично узнемирени. Често се региструје повишен крвни притисак и срчана фреквенца. Палпацијом прекордијума може се осетити дискинетичан имплус врха срца леве коморе. Може се јавити и новонастали С4, као и холосистолни шум митралне регургитације, настале услед исхемијом индуковане дисфункције папиларног мишића.

Електрокардиографија у миру: Код пацијената у одсуству бола ЕКГ је нормалан код 50% случајева. Међутим, значајно је снимити ЕКГ у току бола, јер се на тај начин могу добити веома корисне информације. Појава нове хоризонталне или нисходне СТ депресије СТ сегмента је веома специфична за миокардну исхемију. Може се јавити и новонастала инверзија Т таласа, али је она у одсуству депресија СТ сегмента мање специфична. У случају вариант ангине у фази бола се бележи пролазна елевација СТ сегмента, која се нормализује након престанка бола и не долази до формирања Q зупца.

Стрес ехокардиографија, стрес електрокардиографија, стрес сцинтриграфија, стрес радионуклидна вентрикулографија, катетеризација срца са коронарном артериографијом, интраваскуларни ултразвук.

ТЕРАПИЈА

Основни принцип лечења подразумева смањење потрошње кисеоника, како би се компензовао смањени приток кроз оболеле артерије или повећање понуде кисеоника (односно коронарног протока). У лекове спадају нитрати (венодилататори), бета адренергички блокатори (пропранолол, метопролол, атенолол, надолол и тимолол), калцијумски антагонисти (нарочито су ефикасни у превенцији коронарног спазма у случају вариант ангине), перкутана транслуминална ангиопластика (ПТЦА – остклањање или смањење опструкције коронарне атеросклеротичне лезије умањује ангинозне тегобе), аорто-кoронарна бајпас хирургија.

Текст уредила др Костић Алавања Јована, клинички лекар, пријемно-ургентна служба ОБ Панчево

Извори:

Интерна медицина, пето издање, Проф. Др Драгољуб Манојловић, Београд, 2009. Године

NMS medicine, 5 edition , Allen R. Mayers, Milka J. Drezgić