1 2 3 4 5

ВестиМождана анеуризма

Шта је анеуризма мозга и како настаје?
Ово обољење представља врећасто проширење крвних судова, које се најчешће јавља у пределу крвних судова базе мозга. Како крв протиче кроз мозак, тако због тих слабости крв зид суда гура напоље, стварајући оток. Баш као и пренадувани балон, тај оток може пуцати, што омогућава крвљу да исцури у околно ткиво мозга. Жестока и изненадна главобоља, мучнина, повраћање, кочење врата и промена свести, од благе поспаности па до коме, код особа које већ имају дијагностиковане мождане анеуризме (проширене крвне судове) указују на њихово пуцање и крварење у мозгу, познато под називом - излив крв у мозак. Будући да пуцање анеуризме мозга може довести до смрти, у чак 40 одсто случајева, кључна је хитна реакција како оболелих тако и лекара.

Симптоми мождане анеуризме:
Симптоми анеуризме обично изостају, али ако су оне велике и притискају мождани паренхим или нерв, могу изазвати јаке главобоље, бол у оку, сметње са видом, проширене зенице, дупле слике, пад очног капка и отежан ход и гутање.

Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, неуролошког прегледа, прегледа очних дна, лабораторијских налаза, ултразвука, ЦТ-а (скенера) и НМР-а (нуклеарна магнетна резонанца) . Најпоузданија метода за приказ анеуризми је ангиографија.

Постоје две могућности за терапију којима се лечи мождана анеуризма: класична операција мозга која подразумева отварање лобање и стављање клипса у пределу врата анеуризме, и друга ендоваскуларна метода.

Ендоваскуларна интервенција се одвија кроз артерију препонске регије помоћу катетера и микрокатетера, које долазе до крвног суда на коме је анеуризма. Потом се кроз њих анеуризма мозга испуни специјално дизајнираним спиралама и искључује из циркулације. Некада се користе стентови, који се постављају у пределу врата анеуризме, самостално или у комбинацији са спиралама, а у циљу њеног затварања. Интервенција у просеку траје до 45 минута, а за опоравак оболелог са руптуром анеуризме потребно је до десет дана. Код болесника са неруптурираним анеуризмама интервенција се изводи у будном стању и они остају у болници у просеку два дана. Могу се вратити уобичајеним активностима након недељу дана.

Текст на основу извора уредио Давид Ендрес, медицински техничар.

Извор: http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:385972-Aneurizma---tempirana--bomba-u-mozgu
http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/aneurizma-mozga-simptomi-posledice/
https://www.penzin.rs/aneurizma-mozga-moze-li-se-uociti-pre-nego-sto-je-prekasno/