1 2 3 4 5

ВестиМИКРОЦИТНА АНЕМИЈА

Анемија због недостатка гвожђа представља чест облик анемије.

ЕТИОЛОГИЈА - Недостатак гвожђа најчешће је проузрокован губитком крви када губитак гвожђа превазилази унос гвожђа храном. Примери су губљење крви у гастроинтестиналном тракту због улкуса или тумора, као и менструална крварења. Понекад, код новорођенчади и млађе деце стварање нове крви и последично повећано иксоришћавање гвожђа превазилазе унос гвожђа и проузрокују анемију без пратећег губитка крви.

КЛИНИЧКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ - Симптоме анемије због недостатка гвожђа , као и код свих анемија, чине замарање и осећај слабости. Симптоми који су специфични за недостатак гвожђа су промене на епителу као што су крти нокти и атрофичан језик. Уз то, симптомима може доминирати основна патологија (нпр. пептички улкус).

ДИЈАГНОЗА - У типичној клиничкој слици (нпр. код младе жене са обилним менструалним крварењем и анемијом) , размаз крви који показује хипохромију и микроцитозу довољан је за постављање дијагнозе . Када су потребни специфичнији тестови, дијагноза се поставља на основу одсуства гвожђа у костној сржи код прегледа костне сржи , ненормално ниског нивоа феритина , и на основу ниске вредности серумског гвожђа у комбинацији са повећаним укупним капацитетом за везивање гвожђа.

ТЕРАПИЈА - Терапија обично подразумева обнову телесних депоа гвожђа како би се поправила анемија. По правилу, довољан је орални унос гвожђа у облику феро сулфата, међутим, код пацијената који не подносе овај облик терапије могу се применити феро глуконат и фумарат. Код одраслих пацијената који су рефракторни било физиолошки или због немогућности да орално узимају гвожђе , дају се парентерални препарати гвожђа. Ретикулоцитоза се јавља седам дана по почетку адекватне терапије , а после три недеље ниво хемоглобина се повећава за неколико грама.

Текст уредила др Костић Алавања Јована, клинички лекар, Служба интерне медицине , ОБ Панчево

Извори:

Интерна медицина, пето издање, Проф. Др Драгољуб Манојловић, Београд, 2009. Године

NMS medicine, 5 edition , Allen R. Mayers, Milka J. Drezgić