1 2 3 4 5

ВестиAнемија

Анемија или малокрвност је обољење које настаје због недостатка црвених крвних зрнаца.

Крв се састоји из три типа ћелија: црвених, белих крвних зрнаца и крвних плочица, које циркулишу крвотоком. Еритроцити садрже протеин (хемоглобин), који преноси кисеоник из плућа до свих ћелија у организму. Код анемије мали број еритроцита садржи мање хемоглобина и због тога је доток кисеоника до мозга, срца и мишића смањен. Из тог разлога анемичне особе осећају и менталну и психичку слабост.

Узроци анемије су: губитак крви, обољење бубрега и зглобова, нежељена дејства лекова и неодговарајућа исхрана која утиче на недостатак витамина и гвожђа.

Уколико особа осећа умор (поспаност), вртоглавицу, кожа је бледа, као и слузница усана, коњуктива, ноктију и дланова, има убрзан срчани рад, осећај хладноће, нарочито у рукама и ногама, поремећај расположења, тугу, депресију, поремећај сна и смањење апетита може се посумњати на анемију.

Неки од ових симптома се могу јавити и код других обољења, али је свакако важно проверити крвну слику и у овом случају искључити присуство анемије.

Ако се анемија не лечи на време, тешко стање организма може довести до потребе за трансфузијама, па и до додатних здравствених проблема...до преоптерећења срца и појаве срчаних тегоба, а такође може отежати и менталне процесе.

Приказ случаја

Приликом узимања анамнезе (прикупљања информација ради утврђивања болести) од пацијенткиње, која се током вечерње неге онесвестила у свом тоалету, а након примљене инфузионе терапије стање било боље, дошло се до следећих података: болне и обилне менструације које су трајале више од десет дана, јаке главобоље, брзо замарање приликом обављања кућних послова, увек јој је хладно, нарочито по ногама и рукама, осећа трнце, прсти јој често поплаве, нокти су јој крхки и ломљиви, коса сува и испуцала. Безвољна је и нервозна и сметају јој ствари које раније нису сметале. Пије много кафе. Први оброк јој је у 11:30 сати, хлеб, намази, понекад млеко или чај. Руча ретко, а вечера око 19 сати,тесто,пите или неко кувано јело. Пре спавања поново пије кафу, а на спавање одлази у 23 сата. Мајка је троје деце, не узима никакве лекове, нити је имала неке здравствене проблеме. Последњи пут је радила анализе крви пре десет година, када је родила треће дете. Овој пацијенткињи је дијагностикована анемија, након урађених анализа.

Врло је важно да пацијент спозна разлоге због којих је доведен у овакво стање. У том случају им се указује у чему греше и на то да углавном сами доприносе оваквом стању. У овом случају анемија постаје лакше решив проблем, јер она није тежак здравствени поремећај ако се на време дијагностикује и лечи.

Извор:www.seminarski-diplomski.co.rs

Текст на основу извора уредила Марија Вукотић-Крунић, медицинска сестра-техничар