1 2 3 4 5

ВестиШта је акутна масна јетра у трудноћи?

Акутна масна јетра у трудноћи је ретка болест, непознатог узрока која се јавља у последњем тромесечју трудноће, или непосредно након порођаја. Ово је стање које настаје због поремећаја метаболизма масних киселина у митоходријама мајке услед поремећаја функције једног ензима (LCHAD). Раније се сматрало да је у питању искључиво фатална болест, али данас је морталитет значајно смањен (износи око 20 процената). Предиспонирајући фактори за настанак акутне масне јетре у трудноћи су токсини, вируси, лоша исхрана и примена неких антибиотика. Овом болешћу бива погођена једна на 15 000 жена током трудноће.

Болест се најчешће јавља у првој трудноћи, у трећем тромесечју, али се може јавити и непосредно након порођаја, али и током другог тромесечја.

Симптоми и знаци болести су:
- повраћање и мучнина
- бол у трбуху
- губитак апетита
- главобоља
- жутица
- повишена телесна температура
Компликације су бројне, а најозбиљније су акутна бубрежна инсуфицијенција, хепатична енцефалопатија и панкреатитис. Смртни исход мајке се јавља код сваке пете пацијенткиње и поред све терапије, што указује на озбиљност ове болести.

Дијагноза се поставља се на основу анамнезе, клиничке слике и објективног налаза. Лабораторијске анализе крви помажу у постављању дијагнозе (поремећен ниво ензима јетре, билирубина, седиментације, крвне слике и ЦРП са фибриногеном).
Ултразвук абдомена може да помогне у постављању дијагнозе, а од компликованијих снимања долази у обзир само нуклеарна магнетна резонанца (НМР), јер је снимање скенетом апсолутно контраиндиковано у трудноћи због зрачења..

Дефинитивна дијагноза се може поставити узимањем исечка јетре (биопсија), али ова процедура носи велики ризик од продуженог крварења.

Терапија се састоји у корекцији дехидратације, електролита, ацидобазног статуса, витамина, посебно витамина К и инфузије глукозе.
Могу се давати и продукти крви попут свеже смзнуте плазме и криопреципитата. Најбоље је све време пратити ЦТГ (кардиотахографија) и уколико дође до промена виталних параметра плода, ради се царски рез.

У лечењу ове болести потребан је приступ акушера, неонатолога и хепатолога. Врло ретко је потребна трансплантација јетре као последња терапијска опција.

Извор: simptomi.rs
Датум: 28.1.2021