1 2 3 4 5

ВестиОбука панчевачких лекара

У оквиру хируршке радионице коју већ четврту годину организује панчевачки хирург Младен Јањић у сарадњи са водећим стручњаком из Лондона Амџадом Парваизом, обављене су две операције. Долазак истакнутог хирурга још једном је била прилика за панчевачке лекаре да напредују у области колоректалне хирургије.

Амџад Парваиз, специјалиста колоректалне хирургије и водећи стручњак у тој области у Лондону, већ четврти пут долази у Панчево на позив дугогодишњег пријатеља доктора Младена Јањића. Сваки његов долазак, прилика је да се види напредак у обуци, али и да се ради на континуитету у области колоректалне хирургије.

„Дошао сам овде пре четири године, када смо почели програм обуке колоректалних хирурга у Панчеву. У питању је лапараскопска хирургија. Сваки мој долазак овде има за циљ да видимо докле се стигло у обуци и да даље напредујемо у области лапароскопске хирургије”, рекао је Амџад Парваиз, специјалиста колоректалне хирургије.

Лапараскопска хирургија у односу на отворену хирургију има огромну предност у лечењу рака дебелог црева, зато што нема великог реза, али због тога што је опоравак после операције бржи. Боравак у болници у просеку је од 4-5 дана у односу на две недеље колико се пацијент опоравља када се операција ради класично. Парваиз додаје да су панчевачки хирурзи способни за овакву врсту хирургије и да постоји велики интерес и мотив да наставе да се баве колоректалном хирургијом.

„То је велика уштеда за болницу и за здравствени систем земље, али и велика предност за пацијенте. С друге стране, предност за хирурга је у томе што лапараскопска хирургија дозвољава да оно што се оперише види у савршеној хд резолуцији, ако је таква опрема присутна. То омогућава хирургу да прецизно ради и ако се држи упутстава и технике, онда су грешке минималне”, истакао је Парваиз.

„In house workshop“ је хируршка радионица затвореног типа која заправо представља припрему за наредни симпозијум хирурга. У оквиру радионице успешно су урађене две операције којима су присуствовали и најистакнутији лапараскопски хирурзи.

Један од колоректалних хирурга, доктор Благоје Ђукановић, од почетка је укључен у програм едукације и добро је упознат са радом Амџада Парвајза. Он нам је из свог угла објаснио како изгледа та дугогодишња сарадња.

Велики симпозијум хирурга на коме се очекује преко 250 хирурга из целе земље на којој ће бити присутан и доктор Амџад Парваиз, биће одржан у октобру. Др Јањић објашњава да ће на том састанку све бити преношено у велику салу где ће сви хирурзи имати прилику да виде и чују и постављају питања у току операције.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 04. 08. 2017. год.