1 2 3 4 5

ВестиАЛЕРГИЈА НА АМБРОЗИЈУ

Амброзија је једногодишња коровска биљка висине од 1 до 1.5 метар. У Европи, коју осваја невероватном брзином, може се наћи око 20 врста амброзије, а најраспрострањенија је кратка амброзија (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior).Ниче половином априла. Стабљика јој је усправна, разграната и обрасла грубим длачицама. Када се пресече четвртастог је облика. Изгледом подсећа на жбун. Листови су наспрамни, јајолики, длакави и вишеструко перасто дељени. Жућкасти цветови груписани су у дугим гроздастим цвастима на врху стабљике и грана. Цвета у касно лето и јесен, од почетка јула до раних мразева производећи полен.

Клиничка слика
Алергија је оштећење разних ткива, изазвано прекомерном одбрамбеном реакцијом организма од нечега што он доживљава као страно. Алергије полако постају болест модерне цивилизације, која ствара све више производа од којих се тело брани као од штетних страних супстанци, као што су то нпр. индустријско загађење, затворене просторије, промена климе, итд. Алергија је чешћа у људи који су генетски оптерећени.
Код нас је алергија на амброзију врло раширена, јер се биљка прилично размножила. Алергија на амброзију припада у групу поленоза, алергијских болести које изазива полен. Осим што је штетна када расте међу усевима, много је већа штета што се сматра да је око 10 посто становништва алергично на њен поленов прах.
Полен амброзије изгледа као кугла са шиљцима, односно има мале кукице којима се закачи за слузокожу горњих дисајних органа и тако ствара велике алергијске проблеме: кијање (и више од десет пута узастопно), свраб у носу, цурење из носа, сузне и црвене очи, кашаљ, отежано дисање са осећањем недостатка ваздуха. Осим респираторних тегоба дешавају се и промене на кожи у виду црвених печата и свраба, а могу да настану и компликације на органима за варење, праћене повраћањем, грчевима и дијарејом, нарочито ако постоје унакрсне реакције са храном која потенцира њену алергогеност и доводи до погоршања акутног стања. То су лубенице, диње, тиквице, краставци, банане, кестен, парадајз, зелена салата, а ређе пиринач и кукуруз.
Као чест проблем уз алергијску кијавицу јавља се и астма.

Дијагноза
Да би били сигурни да је алергија у питању може да се уради једноставно алерголошко испитивање. Направе се кожне алергијске пробе, када се на кожу подлактице нанесу посебно направљени раствори алергена, међу којима је и полен амброзије. Ако се појави позитивна реакција - јасно црвенило дијагноза је јасна.
Лечење, како олакшати симптоме
У олакшавању симптома и спречавању тежих манифестација најбоља је комбинација превентивних мера и лекова (антихистаминика). При алергијској астми потребно је лечење хормонима-кортикостероидима, који се дају у облику таблета или инхалационих пумпи, што је сигурно квалитетнија терапија, пошто се користе мале концентрације хормона које делују локално, циљно (на нивоу бронхија). У терапијске сврхе могу се користити разни препарати добијени на бази полена. Наиме, полен као фармацеутска сировина користи се за производњу алергенских раствора за лечење поленске кијавице. Поленски екстракти садрже фракције поленских, у води растворљивих, протеина, који делују као алергијски десензибилитатори

Превентивне мере састоје се од поштовања неких утврђених правила, а то су
- Не излазити из куће у току преподнева, тада је највише полена у ваздуху,
- Држати затворене прозоре од стана или аутомобила, да би се спречило да полен уђе у стан или ауто,
- Ако је ветровито остати у кући (сићушне честице полена лако се и великом брзином преносе ветром),
- Туширати се и прати косу свако вече (тако се спира полен са тела и косе), али и често прати руке,
- Често се пресвлачити (на тај начин се са одеће одстрањује полен),
- Не сушити веш у двошишту и на тераси (да би спречили да се полен таложи по вешу, јер мокар веш сакупља полен),
- Редовно усисавати стан и прати подове (усисавањем и прањем скупља се и уклања полен),
- Код рада у башти ставити маску на уста и нос, а по завршеном послу у врту истуширати се и пресвући се,
- Спортским активностима у природи бавити се после кише када је концентрација полена најмања, и ако је могуће
- Користити годишњи одмор када у месту живљења има највише полена. Ићи на море или на планину да би се избегао контакт са њим.

Извор: Стетоскоп.инфо
датум 29.12.2021.