1 2 3 4 5

ВестиПревентивно на амброзију

У Панчеву су регистроване прве веће количине амброзије, на које би могли да реагују сви они који су алергични. Највеће концентрације ове биљке очекују се у другој половини августа и почетком септембра. Доктор Вељко Божић објашњава да ли је и на који начин могуће превентивно деловати.

Амброзија производи велику количину полена на који велики број људи испољава алергијске реакције. Ова година је специфична због високих температура, тако да су полени амброзије раније сазрели и већ су се нашли у ваздуху.

„Алергијске реакције на амброзију спадају у групу такозваних поленоза, односно преосетљивости на полене различитих биљака. Сами симптоми могу да буду веома непријатни за пацијента. Могу да угрозе свакодневне животне активности као што су сан и исхрана, до астматичних напада и погоршавања њихових основних болести. Дијагноза се углавном поставља у анамнези, када се утврди шта пацијенту смета, а клинички потврђује такозваном „прик методом“. Свака трећа особа је алергична на амброзију. Борба са овом опасном коровском биљком представља системски проблем, а најефикасније решење је уништитити је у зачетку, у периоду од пролећа до августа”, објаснио је др Божић.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 14. 08. 2017. год.