1 2 3 4 5

ВестиШта је амброзија и како се испољава алергија на амброзију?

Сваке године, крајем августа и почетком септембра почиње да цвета амброзија која представља једногодишњи коров који нараста до 1м и има јајасте листове.
Само на простору Европе, постоји преко 20 различитих типова амброзије, а најраспрострањенија је кратка амброзија (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior).
Амброзија производ велику количину полена на који веома велики број људи испољава алергијске реакције. Ветар овај полен преноси на велике удаљености, па није потребна непосредна близина биљке да би велики број људи испољио симптоме алергијских реакција.

Стабљика јој је усправна, разграната и обрасла грубим длачицама. Када се пресече четвртастог је облика. Изгледом подсећа на жбун. Листови су наспрамни, јајолики, длакави и вишеструко перасто дељени. Жућкасти цветови груписани су у дугим гроздастим цвастима на врху стабљике и грана. Цвета у касно лето и јесен, од почетка јула до раних мразева производећи полен.
Због специфичног хемијског састава и самог облика, поленова зрна се лако „залепе“ за слузокожу горњих дисајниих путева и даље доводе до алергијске реакције код осетљивих особа. Подаци показују да на амброзију алергијске реакције испољава око 10 посто популације, мада ови подаци у великој мери могу да варирају. Такође, алергијске реакције се чешће јављају код особа код којих постоји генетска оптерећеност.

Како се манифестује алергија на амброзију?
Алергијске реакције на амброзију спадају у групу такозваних поленоза, односно преосетљивост на полене различитиј биљака.
Симптоми и знаци алергије на амброзију могу да буду
-цурење из носа
-кашаљ
-осећај запушености и болова у пределу синуса
-кијање
-сливање секрета
-црвенило и сузење очију
-отежано дисање са осећањем недостатка ваздуха
-повраћање
-грчеви у трбуху
-проливасте, воденасте столице
-на кожи могу да се појаве печати и црвенило са сврабом
Овакви симптоми су јако непријатни за самог пацијента, могу угрозити свакодне животне активности као што су нормалан сан и исхрана.

Како се поставља дијагноза алергије на амброзију?
Дијагноза се поставља веома једноставно такозваним кожним пробама, када се полен амброзије наноси на кожу и гледа се сама алергијска, кожна реакција. Уколико је црвенило више изражено и уколико постоји свраб, онда постоји јасна алергијска реакција.

Постоје и серолошки тестови, односно одређивање титра појединих антитела, али се они у свакодневној клиничкој пракси ређе изводе.

Како се лечи алергија на амброзију?
Савремени принципи лечења алергијске болести стављају акцената на примени лекова који не маскирају симптоме алергије већ делују противупално, имајући у виду да у основи алергије лежи посебан имунолошкти упални процес.

У олакшавању симптома и спречавању тежих манифестација најбоља је комбинација превентивних мера и лекова (антихистаминика).

При алергијској астми потребно је лечење хормонима-кортикостероидима, који се дају у облику таблета или инхалационих пумпи, што је сигурно квалитетнија терапија, пошто се користе мале концентрације хормона које делују локално, циљно (на нивоу бронхија).

У терапијске сврхе могу се користити разни препарати добијени на бази полена. Наиме, полен као фармацеутска сировина користи се за производњу алергенских раствора за лечење поленске кијавице. Поленски екстракти садрже фракције поленских, у води растворљивих, протеина, који делују као алергијски десензибилитатори

Извор: http://simptomi.rs/index.php/vesti-i-zanimljivosti/4057-sta-je-ambrozija-i-kako-se-ispoljava-alergija-na-ambroziju