1 2 3 4 5

ВестиАлкохолни апстиненцијални синдром

Алкохолни апстиненцијални синдром представља скуп симптома који се јављају након наглог престанка конзумирања алкохола код особа које су зависне од њега. Јавља се најкасније 5 до 6 сати након последњег пића. Може трајати и по десетак дана.

Зависност од алкохола се јавља најчешће код особа нижег социјалног статуса, мушкараца. Мање од четвртине зависника је било на лечењу. Старија старосна доб, лош социоекономски статус, озбиљни здравствени проблеми, недостатак самопоуздања, неки су од фактора ризика за развој алкохолне зависности, а самим тим и могућности појаве апстиненцијалног синдрома у случају наглог прекида конзумирања алкохола.

Симптоми апстиненцијалног синдрома су разноврсни, а неки од њих су и мучнина, повраћање, епилептични напади, презнојавање, убрзан рад срца, несаница, тремор руку, халуцинације, раздражљивост, анксиозност. Уколико се бар два од горенаведених симтпома појаве неколико сати након последњег попијеног пића, вероватно је у питању апстиненцијални синдром, но управо због различите лепезе симптома, неопходно је и мислити на нека од озбиљних обољења попут болести централног нервног система као што је епилепсија, или кардиоваскуларних болести попут тешких тахиаритмија, крварења из дигестивног система, психијатријских болести.

Синдром пролази кроз, упрошћено речено, три стадијума.

У првом, благом, који се развија након неколико сати од конзумирања последњег пића, јавља се благи тремор руку, несаница, раздражљивост, или анксиозност, мучнина, повраћање.

У другом, који се развија након 24 до 48 сати, присутна је изражена узнемиреност, помућена свест, хипертензија, тахикардија, мучнина, повраћање, пролив, јак тремор руку, презнојавање, тешке халуцинације.

Трећи стадијум је најтежи и може и животно угрозити пацијента. Јавља се између 72 и 96 сати након конзумирања последњег пића и обухвата тешке тахикардије и хипертензију, делиријум, повишену телесну температуру и опасне халуцинације.

Епилептични напади су ретки, али се могу јавити у било ком од ова три стадијума.

Лечење је комплексно и обухвата болничко збрињавање акутног стања, установе за одвикавање од алкохола као и саветовалишта. Када је у питању болнички третман, суштина је зауставити физичке манифестације синдрома: тахикардију, хипертензију, епилептични напад, мучнину, повраћање. Од лекова у употреби су бензодиазепини, антихипертензивни лекови, симптоматска терапија која укључује и надокнаду течности инфзуиним растворима и слично. Најважнији кораци у лечењу алкохолизма, морају предузети сами пацијенти, а у томе им могу помоћи стручно оспособљени људи у установама за одвикавање од алкохола, као и у саветовалиштима. Препознати проблем је уједно и пола решења.

Реците не алкохолу.

Др Владан Перић, ОБ Панчево