1 2 3 4 5

Вести



Алергије у порасту

Сваки трећи пацијент у Панчеву који долази на ОРЛ одељење има неки симптом који указује на алергију.

Алергије се јављају када имуни систем човека реагује на страну материју као што су полен, пчелињи отров, корови, кућна прашина, длака куцних љубимаца и слично.

Имуни систем човека продукује супстанце познате као антитела. Нека од тих антитела штите организам од нежељених реакција које би могле да доведу до болести или да изазову инфекцију. Када нека особа има алергије, њен имуни систем продукује антитела која идентификују одређени алерген као нешто штетно, иако то није. Када се дође у контакт с алергеном, реакције имунолошког система човека може да изазове запаљењску реакцију коже, слузница, горњих и доњих дисајних путева или гастроинтестиналног тракта.

Испољавање алергија варира од особе до особе, а може бити у распону од мањих иритација до анафилаксије – хитног стања потенцијално опасног по живот. Већина алергија се не може излечити, јер класићна медицина јос увек нема ефикасан одговор на овај изазов, нарочито кад се ради о терапији, а примена одговарајуће терапије може да помогне и олакша симптоме алергије. Алергије се дијагностикују клинички, а потврђују кожним тестовима на најчешће алергене што нам је основ за лечење или идеја водиља за даље лечење.

Симптоми алергија

Алергије у зависности од тога које органе захватају, најчешће изазивају симптоме од стране захваћених органа (дисајних путева, синуса и назалних пролаза, коже и пробавног система). Најчешћи знакови алергијске манифестације су: свраб, цурење из носа, свраб, воденасте или натечене очи (коњуктивитис), свраб коже, црвенило коже, оспа и сл.

Алергије на храну могу изазвати: пецкање уста, отицање усана, језика, лица или врата, оспе, анафилаксије.

Алергије на убод инсеката могу узроковати: велике отоке (едем) на месту убода, свраб или пликове по целом телу, кашаљ, стезање у грудима, отежано дисање или недостатак даха, анафилаксије.

Алергије на лекове и друге хемијске супстанце могу изазвати: оспе, свраб коже, осип, оток на лицу, отезано дисање, анафилаксије.

Лечење алергија

На лекарски преглед треба отићи увек ако имате симптоме за које сумњате да могу да буду изазвани алергијама, поготово ако уочите нешто у свом окружењу сто би могло да иницира алергије.

За озбиљне алергијске реакције (анафилаксије), обавезно затражите хитну медицинску помоћ која мора да благовремено реагује дајући ампулиране антиалергијске лекове и кортикостероиде. Ако сте имали тешке алергијске нападе или било какве знаке и симптоме анафилаксије у прошлости, код сваке поновљене сличне реакције морате да се обратите лекару.

Избегавање алергена је најважнији корак у превенцији алергијске реакције и смањења симптома. Лекарска помоћ ће бити ефикасна, а проблеми ређи уколико је идентификован и ако пацијент води рачуна о томе да га избегне.

Антилергијски лекови могу да помогну у смањењу јачине реакције имуног система пацијента и ублаже симптом. Избор лека зависи од врсте алергије коју пацијент има. Ту спадају лекови за оралну употребу хистаминици, назални кортокостероидни спрејеви и други лекови. Правилна употреба ових лекова по савету лекара олакшава или потпуно уклања све ове наведене симптоме и квалитет живота подиже на виши ниво.

За тешке алергије или алергије код којих и поред лечења не долази до побољшања може препоручити такозвана имунотерапија. Овај третман укључује низ ињекција прочишћеног екстракта алергена, и обично се даје у периоду од по неколико година. Нажалост, овај тип лечења често не даје жељене резултате.

Превенција алергија

Спречавање алергијске реакције зависи од тога коју врсту алергије имате. Опште мере укључују следеће:

Избегавајте познате окидаче. Чак и ако сте почели да узимате симптоматске антиалергијске лекове, ипак морате да се трудите да избегнете окидаче. Заједнички окидачи укључују честице алергена у ваздуху на отвореном, код куће или на послу, и одређене намирнице, инсекате или лиекове. Неке алергијске реакције се активирају или погоршавају на екстремним температурама или при јаком емоционалном стресу.

Алергије су сваке године у порасту, што обавезује да се овај проблем са свих аспеката озбиљно схвати, а за то је потребан мултидисциплинарни приступ друштвене заједнице и здравствених радника.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор:

-013 Инфо, 10 април 2017.год.

-РТВ Панчево

-Др Вељко Божић, специјалиста оториноларингологије