1 2 3 4 5

ВестиАлергијске реакције на полен амброзије

„Погодни временски услови са пуно кише поспешили су цветање амброзије. Амброзија производи велику количину полена због ког се код великог броја људи испољавају алергијске реакције. Ова година погодује амброзији. Полени амброзије раније су сазрели и већ се налазе у ваздуху. Зато је повећан број суграђана који траже помоћ лекара", објашњава доктор Вељко Божић, начелник Оториноларинголошког одељења Опште болнице Панчево.

Од августа почињу невоље оних који су алергични на амброзију. Јављају се непријатни симптоми, учестало кијање, кашљање и гушење због амброзије. Алергијска кијавица и астма узрoковане поленом амброзије ометају квaлитет живота особе. У амбуланти за болести уха, грла и носа Опште болнице Панчево, најчешће помоћ лекара траже због алергијских тегоба. Они који већ имају дијагнозу почињу раније да узимају терапију како би умањили непријатне симптоме.

Најбољи начин за борбу против амброзије је имунотерапија која се спроводи ван сезоне цветања амброзије тако што се пацијентима дају мале дозе алергена. Тегобе олакшавају антихистамици, као и разне капи за нос и очи. Они који се боре са алергијом требало би да избегавају шетњу где има амброзије. Такође се препоручује често туширање и прање косе, као и затварење прозора. Они који имају могућности, током августа, могу спас од амброзије да потраже на планинама или мору.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 22.08.2018.