1 2 3 4 5

ВестиАКУТНИ ПЕРИКАРДИТИС

Акутни перикардитис је најчешћи акутни процес који захвата перикард, и представља запаљење перикарда. Узроци запаљења могу бити инфективне и неинфективне природе. Инфективни узрочници су: вируси, бактерије, гљивице, паразити, а неинфективни се јавља у склопу акутног инфаркта миокарда, обољења бубрега, штитне жлезде, тумора, код повреда перикарда, а такође може бити узрокован лековима и јавити се у склопу других системских обољења.

СИМПТОМИ

Најчешћа тегоба код пацијената са акутним перикардитисом је бол у грудима. Карактеристично, бол се јавља у левој половини грудног коша, појачава се када пацијент лежи, а смањује приликом нагињања унапред, а такође мења интензитет приликом дисања и кашља. Бол се шири у рамена и леђа. Углавном је праћен повишеном телесном температуром. Бол изостаје код пацијената код којих је изазван зрачењем, туберкулозом, тумором или бубрежном болешћу. Оно што је врло важно да напоменем, то је брзина којом перикардитис и перикардни излив настају. Ако се све дешава брзо, болесник постаје животно угрожен када се у перикарду нађе око 200 мл течности, а укулико настаје постепено, болесник може да има и до 2000-2500 мл течности у перикарду. Разлог је што се перикард постепено растеже и прилагођава.

ДИЈАГНОЗА

Дијагноза се, као и код свих болести, поставља прво високим степеном сумње на перикардитис. У физикалном налазу може да се јави тахикардија, перикардно трење, које може изостати када је излив у перикарду велики, тиши срчани тониви, повишена телесна температура, а у ЕКГу постоји више промена. Могу да се јаве дифузне СТ елевације, а у одводу аВР и В1 СТ депресија, а и депресија ПР сегмента испод ТП сегмента.

Следећи корак је лабораторијска дијагностика и РТГ срца и плућа. У лабораторијским анализама могу да буду повишени фактори запаљења, фактори рада бубрега, хормони штитне жлезде, холестерол. На РТГ срца и плућа доминира увећана срчана сенка.

Дефинитивна дијагноза се поставља ехокардиорафијом.

Компликација која животно угрожава болесника је тампопнада срца. Постоје 3 кључне карактеристике тампонаде, а то су:

-тихи срчани тонови

-низак крвни притисак

-пораст венског притиска-набрекле вене врата

Спасавајућа интервенција је перикардиоцентеза- евакуација перикардног излива.

ЛЕЧЕЊЕ

Зависи од самог узрочника перикардитиса, те се приступа специфичном лечењу уколико је узрочник познат, или симптоматском лечењу уколико је реч о тзв. идиопатском перикардитису, тј. када не знамо узрочника. Симптоматско лечење се спроводи нпр. Аспирином или Индометацином, а подразумева и мировање. Раде се контролни УЗ срца, како би се пратила ефикасност терапије.

Текст је информативне природе, те за свако даље интересовање и дискусију стојим на располагању.

Текст уредио др Комленић Петар, лекар на специјализацији.