1 2 3 4 5

ВестиАКУТНИ ХОЛЕЦИСТИТИС

Акутни холециститис је стање акутне инфламације зида жучне кесе са појавом абдоминалног бола и фебрилности. У 90-96% случајева је удружен са калкулозом жучне кесе. Најчешће се јавља код особа средњег и старијег животног доба, чешће код жена.

Услов за настанак акутног холециститиса је појава стазе у отицању жучи, најчешће као последица опструкције врата жучне кесе или цистикуса калкулозом . Додани фактор је бактеријска инфекција изазвана најчешће грам негативним бактеријама из дигестивног тракта. У мање од 10% случајева акутни холециститис је изазван другим узрочницима као сто су торзија и увртање васкуларне петље, инфекција „Salmonelom typhi", после оперативних захтева у абдомену, инфекције портних крвних судова и др.
Акутни холециститис почиње појавом бола растућег интензитета који се лоцира под десним ребарним луком у такозваној Марфијевој тачки. Ирадира према у десној лопатици и рамену или кичми. Појачава се при дисању кретању или дубоком кашљу. Повишена температура грозница, мучнина и повраћање често прате болне атаке. Тегобама обично претходи конзумирање масније хране и то 4-5 сати пре појаве бола. Палпаторни налаз локалног дефанса трбушног зида у пројекцији жучне кесе, фебрилност и тешко опште стање указују на развој локалног перитонитиса.

Дијагноза се поставља на основу анамнезе, клиничке слике, физикалног прегледа, лабораторијских анализа (убрзана седиментација, повишене вредности CRP–a, леукоцитоза са неутрофилијом, повећана алкална фосфатаза, гама GT,може постојати променa нивоа билирубина и јетриних трансаминаза) и ултразвучног прегледа. Ултрасонографски се може уочити задебљање зида жучне кесе па и његово раслојавање може се наћи и калкулус у лумену жучне кесе. Нативни рендгенски преглед абдомена показује калцијумске сенке у пројекцији жучне кесе у око 15% случајева.

Компликације болести могу бити у виду развоја супуративног холециститиса, перфорација услед гангренозног холециститиса са појавом билијарног перитонитиса, могућа је и појава билијарног панкреатитиса. Билијарни илеус је ретка компликација.

Лечење зависи од тежине саме болести и присуства евентуалних компликација. Подразумева примену аналгетика, антибиотика (најчешће се почиње пеницилинским препаратима а код озбиљнијих случајева дају се карбапенеми). Антиеметици (клометол) се примењујуу случају повраћања, као и пласирање назогастричне сонде. Повремено је потребна парентерална исхрана и престанак пероралне нутриције.
Уколико не дође до побољшања или дође до развоја компликација пре свега емпијема жучне кесе потребна је хирушка интервенција. Хирушко лечење подразумева одстрањење жучне кесе (холецистектомија) која се може начинити лапароскопским путем или класичним хирушким приступом.

Текст на основу извора уредила др Мартина Цветковић, клинички лекар на одељењу инфективних болести ОБ Панчево.

Извори :
- „Интерна медицина" књига I, Катедра интерне медицине, Проф.др С. Илић ,Медицински факултету Нишу , 2004.
- simptomi.rs