1 2 3 4 5

ВестиАКУТНА МАСНА ПРОМЕНА ЈЕТРЕ У ТРУДНОЋИ

Акутна масна промена јетре у трудноћи је акутно настала масна дистрофија јетре која по клиничкој слици и прогнози болести личи на фулминантни хепатитис. Ретко али тешко обољење у последњем триметру трудноће (36-40недеља).

Болест је непознатог порекла и механизма настанка. Потенцијално предиспонирајући фактори су токсини, вируси, малнутриција и тертрацилкини.
Болест почиње нагло, чешће у првој трудноћи, са упорним повраћањем, главобољом, боловима у епигастријуму, жутицом и температуром. Поремећај свести, сомноленција и знаци акутне бубрежне инсуфицијенције се брзо јављају. Јетра је увећана, мекане конзистенције и болно осетљива. Убрзо долази до прераног порођаја мртвог плода. Мајка затим упада у хепатичну кому и умире обично 2-4 дана по порођају.

Дијагноза: Уз изражену леукоцитозу од преко 20000 леукоцита повишене су вредности креатинина и уреје. Откривају се ниске вредности тромбоцита и поремећени коагулациони тестови. Билирубин је умерено повишен као и активности аминотрансфераза. Ултразвучним прегледом јетре открива се увећана и „светла јетра".

Диференцијално дијагностички треба разликовати акутну масну промену јетре у трудноћи од акутног фулминантног вирусног хепатитиса.
Компликације су хепатоцелуларна инсуфицијенција, коагулопатија, крварење, бубрежна инсуфицијенција и хепатична кома.
Прогноза болести је веома озбиљна.

Лечење захтева мултидисциплинарни приступ. Спроводи се лечење акутне хепатичне и бубрежне инсуфицијенције. У случају развоја ДИК-а примењује се хепаринска терапија. Плазмафереза а у случају реналне инсуфицијенције и хемодијализа имају значајно место у терапији.
Трудноћу треба сто пре завршии царским резом уз епидуралну анестезију, што пружа извесне шансе за спасавање мајке и детета.

Текст на основу извора уредила др Мартина Цветковић, клинички лекар на одељењу инфективних болести ОБ Панчево.

Извори : „Интерна медицина ,,књига I, Катедра интерне медицине, Проф.др С. Илић ,Медицински факултет у Нишу , 2004.