1 2 3 4 5

ВестиАкупунктура

Акупунктура, данас широко примењивана терапијска метода, у ствари представља грану древне кинеске медицине. Ова дисциплина стара је око 5000 година, а први писани подаци могу се наћи на страницама књиге „Медицински канон жутог цара“.

Концепт холистичког приступа задржан је до данас и представља императив за практичаре акупунктурне технике. Целовитост подразумева како повезаност на нивоу органа и свих процеса који се дешавају унутар организма, тако и повезаност човека са окружењем.

Дакле, ништа не може постојати изоловано и сваки човек представља један микрокосмос унутар макрокосмоса. Управо из наведеног потиче основни принцип филозофије на којем се темељи читава ТКМ. Што се тиче самог третмана, он се врши помоћу веома танких, стерилних иглица за једнократну употребу. Иако су иглице у просеку дебљине длаке косе, димензије се могу незнатно разликовати зависно од места примене на телу. Пре пласирања иглица, важно је правилно селектовати тачке које ће се у третману користити. Акупунктурних тачака има преко 360 и свака заузима површину од око 3 mm², а распоређене су на својим меридијанима (постоје и екстра тачке које не прате путању меридијана). Селекција се врши на основу диференцијације синдрома, који се одређује уз помоћ дијагностике и разговора. Затим следи постављање иглица у кожу под различитим угловима и на различитој дубини (за сваку тачкицу постоје одређене препоруке). Стимулација иглица може се вршити мануелно или апаратом за електростимулацију. Понекад је потребно применити и технику моксибустије - загревање делова тела помоћу посебних штапића који имају способност сагоревања и ослобађања топлоте. Иглице се у телу задржавају око 20 минута; одређене варијације су, наравно, неопходне. Постоји и безиглена акупунктура, у којој се користе ласери мале снаге - монохроматска, кохерентна светлост мале дивергенције и велике енергије. У том случају максимално трајање стимулације сваке појединачне тачке је до 30 секунди.

Акупунктура се не спроводи код: отворених рана, акутног тровања, акутног пијанства, екстремне слабости и веома старих људи, људи са уграђеним пејсмејкером, након употребе високих доза кортикостероида и у стању психозе. Неке акупунктурне тачке је контраиндиковано користити у трудноћи. СЗО је 1979. уврстила акупунктуру као терапијску методу у третману бројних болести.

Текст уредила др Маријана Протић