1 2 3 4 5

ВестиШта је аденом себацеалне жлезде?

Себацеалне жлезде представљају лојне жлезде које се смештене у кожи. Оне се налазе свуда на телу, осим на длановима и табанима, а највише их има на скалпу и на лицу. Себацеалне жлезде се најчешће налазе у склопу са фоликулима длаке, чинећи себацеофоликуларни апарат. Тумори себацеалних жлезда могу да буду себацеални аденоми (бенигни тумори жлезданог ткива), себацеални епителиоми, карциноми...

Аденоми себацеалних жлезда су бенигне промене које не показују агресивност у смислу прекомерног раста и метастатског ширења. Они се могу јавити и у склопу неких синдрома, са удруженим карциномима унутрашњих органа код којих постоји генетска предиспозиција (Muir Torre синдром).

Не постоје тачни статистички подаци о заступљености ових тумора. Не постоје расне и полне разлике међу оболелима од ове болести. Најчешће се аденоми себацеалних жлезда јављају након 50 година живота, мада се могу јавити у било ком узрасту.

Како се манифестује аденом себацеалне жлезде?
- пацијенти се обично жале на постојање мале (мање од 0,5цм), жуто обојене папуле (структура изнад нивоа коже) која је глатка
-најчешће се налазе на кожи главе и лица, али се могу наћи било где на телу, осим дланова и табана
- себацеални аденоми могу да достигну величину до 4 цм у пречнику
- може их постојати већи број на кожи

Како се поставља дијагноза себацеалног аденома?
Клиничка слика са објективним прегледом је најчешће довољна да се посумња на себацеални аденом.

Пошто се ови аденоми могу јавити удружени са неким малигнитетима, препоручљиво је да се начини колоноскопија, ларингоскопија и преглед периферне крви.

Дефинитивна дијагноза себацеалних аденома се поставља биопсијом са хистопатолошким прегледом узорка ткива.

Како се лече себацеални аденоми?
Лечење је хируршко и подразумева радикалну ексцизију (исецање) туморске проемене, чиме се спречава и његово рецидивирање.

Фотокоагулација ласером и дермоабразија имају ограничене успех, јер се често јављају рецидиви.

Извор: текст преузет са сајта simptomi.rs