1 2 3 4 5

ВестиУлтразвук дојки

Ултразвук дојки је безболна процедура која користи звучне таласе како би креирала слику стања унутар ткива Вашег организма. Звучни таласи се „одбијају“ о структуре у унутрашњости те се враћају до сонде, која их региструје и уз помоћ рачунара креира виртуелну слику која одговара стању у Вашем телу. Ултразвук се користи као додатна дијагностика у оквиру скрининга на туморе дојке, уз мамографију (мамографија је метода који користи прилагођено, широко распрострањено, рентгенско снимање, при чему се користе Х- зраци).

Ултразвук се најчешће у пракси користи када желимо да разликујемо да ли је промена, уочена на мамографском снимку, бенигна циста (попут врећице испуњене течношћу) или пак солидна маса која би могла бити карцином дојке. Као и код многих других промена јер нам омогућава тродимензионални увид у супстрат, за разлику од мамографије која је дводимензионална.

Уз помоћ ултразвука, могуће је прецизно лоцирати промену. То се чини ради праћења, обележавања, или пак ради лакше оријентације и провере у току саме операције, користећи интраоперативни ултразвук.

Ултразвук је у потпуности безбедна метода, без контраиндикација, која не користи ниједну форму зрачења, може се понављати без бојазни, за разлику од мамографије где постоји минимална доза Х-зрака, те није безбедна за одређене популационе групе, попут трудница.

Ултразвучни преглед дојки не захтева посебну припрему. Гел који се користи у току прегледа у потпуности је нешкодљив, не оставља трагове на одећи нити кожи.

Преглед је безболан, обавља се у пријатном лежећем положају са рукама благо пресавијеним и положеним иза главе. Траје разумно кратко. Одређене потешкоће могу се јавити код особа које имају изражене проблеме са кичмом, болове у леђима, те код особа које су оперисале кук. Скопчане су са самим лежећим положајем тела. Уз благо модификовање позиције, преглед је и за њих угодан.

Уз самопреглед дојки и мамографију, ултразвук је основни метод и наш главни савезник у борби против тумора дојке.

У случају сваке недоумице, јавите се на преглед хирургу.

Текст уредио Др Слободан Перић, Одељење опште хирургије.