1 2 3 4 5

ВестиToплотни удар

Топлотни удар је патолошко стање организма узроковано прегревањем тела, обично као резултат дужег излагања високој температури или последица физичке активности на високим температурама.

Топлотни удар се може догодити када телесна температура порасте на 40*С или више. По номенклатури, топлотни удар се класфиикује као топлотна повреда високог степена. Топлотни удар захтева ургентан приступ и брзо решавање првих последица прегревања тела. Нелечени топлотни удар доводи до рапидне прогресије оштећења мозга, срца, бубрега и мишића. Ургентан приступ је неопходан зато што топлотни удар може довести до иреверзибилних последица, па чак и до смрти.

Симптоми: Висока телесна температура. Телесна температура од 40*С или више, мерена топломером ректално или аксиларно, главни је знак топлотног удара. Измењено когнитивно стање. Конфузија, узнемиреност, нејасан говор, раздражљивост, делиријум, и као најгора последица, кома. Неадекватно / онемогућено знојење. Код топлотног удара, кожа је врућа и сува на додир. Мучнина и повраћање. Убрзано дисање. Тахикардија. Овај симптом изискује посебан третман - непходно је нормализовати срчану фреквенцу. Главобоља. Немогућност координације покрета. Варијације у крвном притиску.Отежано мокрење.

Дијагноза

Топлотни удар је дијагноза која се релативно лако поставља, али је неопходно учинити додатне дијагностичке тестове како би се проценила штета начињена организму. Лабораторијски тестови могу потврдити дијагнозу, искључити друге узроке симптома и проценити оштећење органа. Ови тестови укључују:

Ректална температура је најтачнији начин одређивања основне телесне температуре и тачнија је од температуре у устима или на челу.

Тест крви за проверу натријума или калијума у крви и садржаја гасова у крви да би се утврдило да ли је дошло до оштећења централног нервног система.

Тест урина ради провере боје урина, јер је обично тамнији ако је стање повезано са топлотом. Такође указује на функцију бубрега која код топлотног удара може бити нарушена.

Тестови мишићне функције за проверу озбиљног оштећења мишићног ткива (рабдомиолиза).

Рендген и други тестови снимања за проверу оштећења унутрашњих органа.

Превенција

Топлотни удар стање које се, срећом, брзо препознаје, алу увек треба имати на одмет да поједине особе, поготово особе са ослабљеном терморегулацијом, могу код себе да не препознају знаке топлотног удара.

Превентивне мере:

Носите широку, лагану одећу. Ношење вишка одеће или одеће која тесно пристаје неће дозволити телу да се правилно охлади.

Заштитите се од опекотина од сунца. Опекотине од сунца утичу на способност вашег тела да се хлади, па се заштитите напољу шеширом са широким ободом и наочарима за сунце и користите крему за сунчање широког спектра са СПФ од најмање 15. Великодушно нанесите крему за сунчање и поново наносите свака два сата — или чешће ако сте пливач или се појачано знојите иначе.

Пијте пуно течности. Одржавање хидратације помоћи ће телу да се зноји и одржава нормалну телесну температуру.

Предузмите додатне мере опреза са одређеним лековима. Будите на опрезу ако узимате лекове који могу утицати на способност тела да остане хидрирано. Лекови који могу појачати тежину топлотног удара јесу седативи, антидепресиви, антихипертензиви.

Никада никога не остављајте у паркираном аутомобилу. Ово је чест узрок смрти деце од топлоте. Када сте паркирани на сунцу, температура у вашем аутомобилу може порасти за 10 степени за 10 минута. Није безбедно оставити особу у паркираном аутомобилу по топлом или врућем времену, чак и ако су прозори напукли или је аутомобил у сенци. Када је аутомобил паркиран, држите га закључаним како бисте спречили да дете уђе унутра.

Навикните се. Ограничите време проведено на раду или вежбању на врућини док не будете условљени за то. Људи који нису навикли на топло време посебно су подложни болестима изазваним топлотом. Вашем телу може бити потребно неколико недеља да се прилагоди топлом времену.

Будите опрезни ако сте под повећаним ризиком. Ако узимате лекове или имате стање које повећава ризик од проблема повезаних са топлотом, избегавајте врућину и реагујте брзо ако приметите симптоме прегревања. Ако учествујете у напорном спортском догађају или активности по врућем времену, уверите се да су медицинске услуге доступне у случају опасности од врућине.

Носите вишак одеће која спречава да зној лако испарава и хлади ваше тело

Обуставите конзумацију алкохола. Алкохол отежава терморегулацију и онемогућава да се организам природним путем брани од топлоте.

Прво и основно правило - уколико сте били изложени високој телесној температури и регистровали сте неки од симптома неопходно је, у што краћем временском интервалу, јавити се свом изабраном лекару!

Текст на основу извора припремио др Владимир Чукић, Пријемно-ургентна служба ОБ Панчево.

Извори:

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/diagnosis-treatment/drc-20353587

2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21812-heatstroke