1 2 3 4 5

ВестиКако оборити температуру код детета?

Потребно је да назначимо да се код лекара иде одмах, без чекања, када се код детета појаве фебрилне конвулзије, односно фрас. Дете је без свести, обично укоченог (фиксираног) погледа, згрчено је или се наизменично тресе и опушта (конвулзије), а неретко се може видети и пена на устима. Тада треба што пре одвести дете лекару или позвати хитну помоћ.

Дете транспортовати на страни, НЕ ТРЕБА извлачити језик, а ваља знати да фрас код огромне већине деце НЕ ОСТАВЉА последице ако не траје дуже од 20 минута. Медјутим, фрас је стање, које у највећем броју случајева пролази без проблема, без компликација и без потребе за додатним лечењем.

Шта родитељи треба и могу сами да ураде када постоји повишена температура код детета?

Прво и основно правило је да дете треба да се расхлади. Односно, потребно је да се открије дете и није исправно уврежено мишљење да ће се дете прехладити, или додатно разболети, уколико дете није покривено. Када постоји повишена температура код детета, прво и основно је да се дете открије, да се раскомоти , односно да се обуче лаганија одећа, или код високих температура, преко 39 Ц , да се скине одећа. Код температура преко 39.5, док тражите лек који ћете да дате детету, дете треба туширати млаком водом. Вода никако не треба да буде хладна, јер је то изузетно некомфорно за дете. Пробајте да замислите како би Вама било да се туширате хладном водом, док имате високу температуру. Туширање млаком водом ће пријати детету, а уколико дете не жели да се тушира, можете да напуните кадицу млаком водом, да убаците играчке унутра и свако дете ће радо прихватити да се охлади на тај начин.

Други начин обарања високе температура је орошавање детета, односно можете да узмете пелену, крпу, или пешкир, да га поквасите водом и да бришете чело, врат, тело и руке и ноге детета. Овакво дете немојте сушити након тога, већ можете да га оставите да се само осуши чиме ће се темпраратура додатно снизити. Масажа, односно мазање коже алкохолом је напуштена метода из више разлога. Први је иритација коже, где може да дође до појаве уртикарије, односно копривњаче. Други је да испарења од алкохола могу да делују токсично на дете.

Правилно расхлађивање детета је неопходно, ефикасно, али краткотрајно. Зато је неопходно применити лекове за снижавање температуре! Аспирин се НИКАДА не даје деци. Дакле, немојте користити аспирин за смањивање температуре код детета. Салицилати код деце могу довести до тешких компликација, нарочито када дете има инфекције узроковане одређеним типовима вируса, тако да се деценијама не користе за снижавање повишене телесне температуре. Ове компликације су, руку на срце, веома ретке, али изузетно опасне. Најчешће се дају лекови типа парацетамол, или ибупрофен. Односно, у народу су познатији фабрички називи ових лекова, за Парацетамо (Фебрицет, Парацет), односно за Ибупрофен (Бруфен). Парацетамол и ибупрофен су веома ефикасни за снижавање температуре, али свако дете различито реагује на поједине лекове. Односно, ако дете реагује слабије на један лек, на други лек може да реагује боље, што је све индивидуално.

Такође, ова два лека се не дају истовремено, већ се даје, или један, или други лек, а комбинација ових лекова се даје по шеми коју Ваш лекар треба да Вам препише. Антипиретици се најчешће дају као сирупи – орално или као чепићи у гузу – ректално. Природније је да се лек да кашичицом, али ако дете повраћа или одбија лек на уста могу се применити чепићи (супозиторије). Чепиће не треба давати када дете има пролив јер тада се лек не може респорбовати са слузнице ректума, али се може погоршати пролив изазивањем непожељних покрета дебелеог црева. Такође, веома је битно да се напомене да дете треба адекватно појити, односно најбоље је деци давати да пије обичну воду. Вода не треба да буде ледена, али треба да буде благо расхладђена.Такође, треба избегавати вруће напитке и чајеве који додатно могу да подигну температуру код детета, односно да направе иритацију желуца, па постоји ризик да дете исповраћа лек који је попило.

И наравно, ако не успете сами да спустите температуру, или она траје дуже од 72 сата, потребно је да се јавите свом лекару који ће проценити да ли је потребна нека додатна терапија.

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/odojce/7527-kako-oboriti-temperaturu-kod-deteta