1 2 3 4 5

ВестиОпасност од западања страног тела код деце

Будно око родитеља је неопходно у сваком тренутку јер мала деца из радозналости стављају разне предмете у уста, ухо и нос. То се не догађа често али није ни реткост.

Један од највећих страхова родитеља је да дете неки део играчке или друго страно тело не прогута или гурне у нос или ухо. То се не догађа често али није ни реткост за специјалисте оториноларингологије, у панчевачкој болници, напомиње начелник ове службе доктор Вељко Божић.

Страна тела у уху, нису опасна, више штете може нанети нестручно вађење. Страно тело обично прави наглувост, некада благо зујање или бол, ако је оштро. Старије дете те симптоме обично и само примети и каже родитељима. Шта би требало да урадимо у оваквим ситуацијама док не стигнемо код лекара, напомиње доктор Божић.

Дете не треба засмејавати нити се играти док једе треба да седи за столом за време оброка јер делимично сажвакана храна најлакше упадне у доње дисајне путеве. Уколико се посумња да је дете нешто прогутало или гурнуло у нос и ухо најважније да се одмах јаве лекару.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

Датум: 17. август 2021 год.