1 2 3 4 5

ВестиУПУТСТВО ЗА УЗОРКОВАЊЕ БРИСА ЦЕРВИКСА, БРИСА УРЕТРЕ И УРИНА ЗА ДОКАЗИВАЊЕ CHLAMYDIA TRACHOMATIS REAL-TIME PCR МЕТОДОМ

УЗОРКОВАЊЕ БРИСА ЦЕРВИКСА

Након апликације спекулума, најпре уклонити слуз или упални ексудат стерилним брисом или газом. Дебљим брисом из сета ући у ендоцервикални канал, заротирати брис неколико пута (3-5 секунди) како би се покупило довољно ћелија, а затим извући брис без додиривања зидова вагине. Брис се одмах мора уронити у епрувету са транспортном подлогом и енергично размутити у њој. Поломити вишак држача бриса и затворити епрувету. Узети узорак би требало транспортовати до лабораторије одмах након узорковања. Уколико транспорт није могућ, узорак чувати на температури 2-8°С и у року од 24ч доставити лабораторији.

УЗОРКОВАЊЕ БРИСА УРЕТРЕ

Пацијент пре узимања бриса не сме да мокри најмање два сата. Прво се одстрани слуз или упални ексудат стерилним брисом, а затим се танким брисом из сета уђе 2-4цм у уретралну цев и кружним покретима загребе слузокожа уретре. Потом се брис пажљиво извуче, урони и енергично размути у епрувети са транспортном подлогом. Транспорт и чување су исти као и код бриса цервикса.

УЗОРКОВАЊЕ УРИНА

Пацијент пре давања узорка не сме да мокри најмање два сата. У стерилну пластичну посудицу узорковати 10-20 мл првог млаза урина. Количина урина не сме бити мања од 10мл. Након узорковања флашицу са урином затворити без додиривања унутрашње површине чепа и урин што пре транспортовати до лабораторије. Уколико транспорт није могућ узорак чувати на температури 2-8°C, не дуже од 24ч.

Извор:http://izjzv.org.rs/uploads/null/UPUTSTVO.pdf