1 2 3 4 5

ВестиПролећне Алергије

Пролеће нам је донело лепо време али и прве невоље за људе склоне алергијама. Имунолошки систем је драгоцен у случају одбране од микроорганизама или туморских ћелија, али постоје ситуације и када је претерано активан, што се дешава код алергија. Тада имунолошки ситем делује појачано, па реагује на супстанце (алергене) које код већине људи не изазивају никакву реакцију, али код осетљивих особа доводе до алергије. Последњих година се уочава пораст алергијских болести свуда у свету, тако да се претпоставља да свака пета особа има неку врсту алергија.

До сада је откривен велики број алергија, а основна подела је према узрочнику. Најчешћи узрочници (алергени) су кућна прашина, буђ, длаке животиња, а симптоми алергија су исти преко целе године. За разлику од тога, симптоми сезонске или пролећне алегије, почињу у пролеће. Тада различите врсте биљака цветају и ослобађају милијарде честица полена. У Србији сезона цветања почиње у фебруару а завршава се крајем септембра, а највећи број људи код нас и у свету има алергијску реакцију на полен корова и то на амброзију, која цвета од краја јула до ране јесени. Концентрација полена у ваздуху највећа је ујутру, током дана се смањује, а најмање га има предвече. Kада осетљиве особе удахну те полене, долази до алергијске реакције, углавном у виду алергијске кијавице, коњуктивитиса или се у тежим случајевима јавља бронхоопструкција. Лекари упозоравају „Не лечите се сами ,треба консултовати лекара због утврђивања тачне дијагнозе“.

Поленска алергија личи на обичну кијавицу, али се симптоми јављају увек у истом периоду године и за разлику од кијавице, која најчешће траје пар дана, поленске алергије трају најмање неколико недеља. По мишљењу алерголога, родитељи треба да посумњају на поленску алергију ако дете почне да кија чим изађе напоље или има стално запушен нос. Око 40% деце има пролећну алергију, па родитељи треба да обрате пажњу на ове симптоме и да их препознају код детета. Kод алергије се кијање јавља у виду напада, дете најмање десетак пута кине, посебно ујутро, а секрет у носу је обично бистар и обилан. За разлику од тога, код прехладе је секрет густ и обојен. Свраб је посебно изражен код алергије, како у носу, тако и у очима и грлу, па се деца чешају, а због сливања секрета низ задњи зид ждрела деца кашљуцају. Уколико родитељи препознају ове симптоме, треба да се обрате педијатру алергологу, и наведу све симптоме које су уочили код детета. После прегледа, обично се изводе кожни тестови да се утврди који је алерген „крив“ за алергијску реакцију, а могуће је урадити и испитивање специфичних антитела (ИгЕ) из крви на одређене алергене.

Основа лечења пролећних алергија код деце је избегавање контакта са алергеном. Kада се утврди узрочник, дете треба да избегава да борави напољу у време цветања биљке чији полени изазивају алергијску реакцију. Препоручује се чешћи боравак у затвореном простору, посебно када је време напољу ветровито или кад пада киша, чиме се додатно распршују алергени. У време цветања треба затварати прозоре и врата куће, посебно у соби где дете спава. У лечењу се најчешће користе антихистаминици, који блокирају хистамин ослобођен у току алергијске реакције и тиме ублажавају симптоме. Додатно се могу користити спрејеви за нос који могу да имају и кортикостероиде. За алергијске коњуктивитисе користе се капи за очи чија су основа антихистаминици или кортикостероиди. Сва наведена терапија може да се примењује у току пролећних алергија да би ублажила симптоме, али је много боље да се прво одреди узрочник алергија, а лекови да се узимају најмање пар недеља пре сезоне цветања те биљке на које је дете алергично.

Алергије су модерна болест која је настала у савременом добу. Објашњење повећања броја оболелих је, пре свега, загађење наше околине и хране које једемо, присуство пестицида, олова и других тешких метала. Данашња деца се све мање играју у природи, а родитељи су постали опседнути чистоћом, да деца више уопште не долазе у контакт са микробима врло битним за њихов имунолошки систем. Чистоћа јесте пола здравља, али је нечистоћа она друга половина здравља.

Текст, на основу извора, уредио Милан Кивић, медицински техничар

Извори: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3125197/od-polenske-alergije-ne-lecite-se-sami-porucuju-alergolozi.html http://zelenaucionica.com/glavni-simptomi-prolecne-alergije-kod-dece/ http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/481/zdravlje/2733896/alergije-bolest-modernog-doba.html http://www.carsa.rs/dobro-se-isprljajte-ljubite-se-sa-svima-strucnjaci-savetuju-kako-da-se-spasite-posasti-21-veka/