1 2 3 4 5

ВестиПтеригијум (Pterygium)

Птеригијум је фибро-васкуларна формација у облику крила, која се са коњунктиве очне јабучице пружа на рожњачу. Представља дегенеративну промену коњунктиве.

Јавља се у пределу између капака, чешће са унутрашње (назалне) стране, ближе носу. Некада се може јавити и са спољашње (темпоралне), а могућа је истовремена појава и назалног и темпоралног птеригијума на истом оку, када се назива „kissing pterygia“. Нe знa сe тачан узрок настанка птеригијума, али се чешће јавња код особа у медитеранским земљама, услед већег излагаља УВ зрацима и ветровима, као одговор на хронично сушење предње површине ока. Обично се јавља код старијих особа, ретко се виђа код деце. Особе светлије коже и светлијих очију су у већем ризику за добијање птеригијума. Често се назива и сурферско око, јер су они највише изложени УВ зрачењу, на морској површини. У почетку се види као мало задебљање на коњунктиви, које постепено прераста преко рожњаче. У узнапредовалим случајевима може довести до астигматизма и губитка вида, ако пређе преко централног дела рожњаче.

Птеригијум се састоји од главе (део птеригијума који се налази на рожњачи), врата (део који прекрива лимбус рожњаче) и тела (широки део који прекрива коњунктиву).

У почетној фази не даје никакве симптоме, осим естетских сметњи. Касније се могу јавити црвенило тог дела ока, осећај страног тела, гребања, суво око, сметње са видом. Годинама може да остане у почетној фази и да не мења величину. Један број птеригијума има тенденцију раста и напредовања ка центру рожњаче. Такав птеригијум се назива прогресивним, и када захвати ценар рожњаче захтева хируршко лечење, јер доводи до губитка вида.

Оперише се само птеригијум који напредује ка центру рожњаче, јер су чести рецидиви (поновно јављање). Нови птеригијум, који се јави на месу оперисаног, је често много агресивнији и брже напредују, него примарни. Тренутно најчешћа техника операције подразумева уклањање птеригијума и покривање дефекта или аутротрансплантатом коњунктиве или амнинском мембраном.

Иако не постоји адекватна превенција настанка птеригијума, препоручује се ношење сунчаних наочара услед дуже изложености УВ зрачењу и прашини, као и коришћење вештачких суза без конзерванса код постојања симптома сувог ока.

Текст уредио: др Милош Плавшић, очно одељење, Општа болница Панчево

Извори:

Слободан Голубовић и сарадници, Офталмологија, Медицински факултет у Београду, 2010

Кански, Клиничка офталмологија, Дата статус, 2004

https://www.allaboutvision.com/conditions/pterygium.htm

https://www.aao.org/eye-health/diseases/pinguecula-pterygium