1 2 3 4 5

ВестиПСОРИЈАЗА

Псоријаза је распрострањено хронично аутоимуно запаљенско кожно обољење, које се обично састоји од периода побољшања и погоршања. Најчешће се јавља врста псоријазе која има упадљиво оивичене наслаге које могу бити или ружичасте или сиве боје, прекиривене сребрнкастом љуспастом кожом.

Те наслаге такође моги изазвати локализовану хиперпигментацију. Симптоми се могу јавити у било којој старосној доби, међутим начешће настају у раној одраслој доби или касније у животу, око 50. или 60. године.

КАКО НАСТАЈЕ?

Овај поремећај је резултат убрзаног процеса производње ћелија. Уобичајене ћелије коже расту дубоко у кожи и полако се издижу на површину. На крају одумиру и отпадају, а животни циклус им је око месец дана. Код оболелих, овај циклус је убрзан и може се за завршити само неколоко дана. Због тоха ћелије коже немају времена да отпадну и ова брза прекомерна производња доводи до накупљања ћелија коже и стварају се површине задебљане од мртвих ћелија.Најчешће се појављује на рукама, пре свега лактовима, на стопалима, коленима, врату, власишту по ободима, лицу..

ШТА ЈЕ ИЗАЗИВА?

Студије указују да би већина случајева псоријазе могла бити наследна, због учесталости појаве псоријазе у породицама особа са тим проблемом. Инфекције често учествују у развоју псоријатичних симптома (стрептокок). Психолошки стрес може погоршати стање и, у неким случајевима, бити довољан као окидач.Поједини лекови, посебно литијум, антималарици и бета-блокатори, имају негативан утицај на псоријазу. Нагли прекид терапије јаким топикалним или оралним кортикостероидима може изазвати повратак симптома.

ВРСТЕ ПСОРИЈАЗЕ

1.ПЛАК ПСОРИЈАЗА

Ова, најчешћа, врста се препознаја по црвеним, упаљеним мрљама које прекривају кожу. Мрље су често прекривене беличасто-сребрним љуспицама или плаковима, најчешће на лактовима, коленима и власишту.

2.ЦРЕВНА ПСОРИЈАЗА

Карактеристично је да је ова врста честа у дечијем добу и изазива мале ружичасте флеке. Најчешћа места појављивања су труп, руке и ноге.

3.ПУСТУЛОЗНА ПСОРИЈАЗА

Чешћа код одраслих, изазива беле, гнојне пликове и широке пределе црвене упаљене коже. Обично на рукама и ногама.

4.ОБРНУТА ПСОРИЈАЗА

Карактеришу је светла подручја црвене, сјајне и упаљене коже. Запаљенске промене настају испод пазуха или груди, у препонама или око кожних набора на гениталијама.

5.ЕРИТРОДЕРМИЈСКА ПСОРИЈАЗА

Тешка и ретка врста. Често покрива велике делове тела одједном. Кожа је црвена као да је осунчана, плакови често настају у великим наборима коже или листовима. Ова врста може бити опасна по живот.

ЛЕЧЕЊЕ

Терапија псоријазе ле комплексан процес, захтева потпуно поверење у односу пацијент-лекар. Циљ лечења је увести пацијента у ремисију (успавати болест) и одржати то стање што дуже. Терапија је локална. Прво и основно је скикдање наслага (механички и/или медикаментозно), а затим уклањање запаљенског инфилтрата.Користе се: терапијски кератолитици (салицилна киселина, уреа, резоцин...), топијски кортикостероиди, дитранол, калципотриол (витамин Д), топијски ретиноиди, индиферентне креме...Општа (систематска) терапија је обично допуна локалној терапији: АД витамин, ретиноиди, цитостатици, циклоспорин А, микролидни имуносупресиви, антибиотици, Б6 витамин, седативи...Физикална терапија - фото терапија (хелио терапија, хелио-балнео терапија, СУП терапија, ПУВА).

Корисни извори:

https://www.stetoskop.info/kozne-i-polne-bolesti-dermatovenerologija/psorijaza-psoriasis-vulgaris

https://www.eucerin.rs/o-kozi/indikacije/psorijaza

https://krugzdravlja.rs/psorijaza/

Tекст на основу извора уредила Кристина Голубов, oдељење неурологије