1 2 3 4 5

ВестиСиндром полицистичних јајника

Овај поремећај се јавља у женској популацији, углавном између 25. и 35.године, где је по среди поремећај на нивоу ендокриног система.

Најчешћи узроци настанка синдрома полицитичних јајника су:

-ензимски дефект у јајнику: у оваријуму је присутан ензимски дефект, који онемогућава ароматизацију андрогена у естреген.На њој се не могу видети трагови овулације. Зато се сматра да задебљала фиброзна опна јајника механиички спутава раст фоликула у овулацији.

-централна дисфункција:овде се поремећај догађа на новоу хипоталамус-хипофиза.Примарна хипоталамичка дисфункција огледа се као повећана секреција гонадотропин рилизинг хормона.Примарна хипофизна дисфункција као повећано лучење лутеинизирајућег хормона.Андрогени надбубрега као покретачи болести:повећан ниво андрогена долази из надбубрега,затим долази до ароматизације андрогена у масном ткиву у естрон.

-хиперинсулинијемија:код пацијенткиња са овим синдромом и са хиперинсулнијемијом често су присутне промене на кожи acantosis nigricans. Најупечатљивији проблем код пацијенткиња са овим синдромом је неплодност.Највећи број пацијенткиња долази гинекологу управо из овог разлога.

Длакавост је такође веома чест проблем.Посебно се издваја длакавост у предеу лица и груди. Аменореја је главни симптом код пловине пацијенткиња, а за њом долази гојазност.Вишак килограма среће се чак и у пубертету. Јављају се и болне менструације,могу се јављати и акне по лицу.

При лапараскопском приступу, код пацијенткиње се наилази на велике јајнике,чија боја,површина и одсјај подсећају на порцелан.Тада јајници имају већу површину и већи волумен чак до три пута више.Ултразвучним прегледом уочава се слика увећаних јајника,који због своје тежине показају тендецију спуштанја ка Дугласовом простору. За синдром полицитичних јајника је карактеристично да је однос LH и FSH 2:1 или већи. Повећане су и вредности естрогена,тестостерона.

Терапија за синдром полицистичних јајника зависи од циљева. Ако се лечи стерилитет онда се планира индукција овулације.У случају хирзутизма користе се контрацептиви,уколико се докаже да је надбубрег покретач болести уводе се кортикостероиди. Код аменореје се креће са краћим давањем прогастегена, затим након крварења изазваног прелази се на контрацептиве.

Дуготрајна изложеност естрогенима код ових пацијенткиња носи ризик од карцинома ендометријума.Особе са овим поремећајем чешће обољевају и од кардиоваскуларних обољења,и већа је учесталост аденома хипофизе.

Др Емир Шефити,клинички лекар на ГАО, Општа болница Панчево

Извори: Гинекологија и акушерство,уджбеник за студенте медицине,група аутора.