1 2 3 4 5

ВестиПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ И ГОЈАЗНОСТ

Гојазност се дефинише као ексцесивно нагомилавање масног ткива у организму. У свету је преко 1,6 милијарди људи гојазно од којих је 400 милиона изразито гојазно.

Ухрањеност здравих особа и пацијената оболелих од различитих болести процењује се на основу индекса телесне масе (Body Mass Index – BMI) који се рачуна као однос телесне масе према квадрату телесне висине и изражава као однос килограма према квадратном метру висине. На основу индекса телесне масе и према класификацији Светске Здравствене Организације разликујемо:

-Нормално ухрањене особе (BMI 18,5 – 25 kg/m2)

-Лако гојазне особе (BMI 25 – 29,9 kg/m2)

-Гојазне особе (BMI ≥ 30 kg/m2)

Разликују се два типа гојазности: централна и периферна.

Централна гојазност карактерише се накупљањем масног ткива нa предњем торакалном и предњем трбушном зиду као и висцералним органима. Повезана је са повезана је са поремећајем респираторне функције и респираторним симптомима. Јавља се доминантно код мушкараца. Периферна гојазност је карактеристична за жене где се масно ткиво локализује у поткожном ткиву. Удружена је са мањим поремећајем плућне функције и мање израженим респираторним симптомима. Прекомерна телесна тежина и повишен индекс телесне масе узрокују смањење плућних волумена. Гојазне особе много чешће имају респираторне симптоме чак и у одсуству плућног обољења. То пре свега подразумева отежано дисање у напору и свирање у грудима. Према неким подацима чак 80% гојазних особа има осећај отежаног дисања при пењању уз степенице у поређењу са особама нормалне телесне тежине.

Последњих година честе су студије које доводе у везу гојазност са бронхијалном астмом. Појава астме чешћа је код гојазних особа.Системска инфламација удружена са гојазношћу може да допринесе резистенцији на кортикостероидну терапију што је доказано код неких болесника са бронхијалном астмом. Гојазни са астмом имају чешће акутне нападе и већу потребу за лековима, чешће одласке у хитну службу, каои већи број хоспитализација у односу на астматичаре са нормалном телесном тежином. Гојазност и ХОБП (хроничну опструктивну болест плућа) карактеришу пропадање плућне функције, хипоксија као и системска инфламација мањег степена. Комбиновани ефекти гојазности и ХОБП доприносе оштећењу дисајне функције. Такође повећана телесна тежина код гојазних погоршава функцију респираторних мишића слично као код болесника са ХОБП.

Текст на основу извора уредила: др Тања Богојевић Лазић, грудно одељење Опште болнице Панчево

Извори: Интерна медицина, Медицински факултет Универзитета у Београду