1 2 3 4 5

ВестиМладежи

Младежи, медицински названи меланоцитни невуси, су промене на кожи и слузокожи које се састоје од гроздова ћелија које носе пигмент – меланоцита. Скоро свака одрасла особа на лицу и телу у просеку има од 20 до 40 младежа. Са некима се рађамо, док се други појављују како године пролазе и то никако није разлог за панику јер младежи у већини случајева представљају потпуно бенигне промене на кожи. Такође, број младежа је у директној сразмери са степеном излагања УВ зрацима и колико пута је особа изгорела на сунцу. Већина младежа јесте безазлена, али у ретким случајевима младеж може прерасти у карцином звани меланом. Баш из тог разлога би требало да посетите дерматолога или пластичног хирурга једном у години дана, како би их прегледао.

Између прегледа дерматолога битно је пратити све промене на младежима. Нагли раст, промена облика, мењање боје, крварење младежа, појава крастица на младежима, свраб, бол, упала, црвенило око младежа или повреда, знаци су да је потребно јавити се лекару специјалисти који ће за почетак обавити клинички преглед и дермоскопију, јер такав младеж може бити “опасан”. Што је више оваквих знакова, повећава се ризик за развој меланома.

Структурне промене на младежу могу се рано и поуздано дијагностиковати дермоскопским прегледом. Дермоскопија је једноставна и неинвазивна, брзо изводљива и веома корисна метода помоћу које је могуће поставити поузданију дијагнозу пигментних лезија или младежа, а посебно разликовати меланом од других бенигних пигментних промена на кожи. Дермоскопија представља површно микроскопирање кожних промена. Брзо је изводљива, повећава видљивост свих промена и омогућава поуздано постављање дијагнозе. Током дермоскопије користи се апарат дермоскоп који има одговарајући оптички систем сочива и извор поларизоване светлости.

Меланом је агресивни карцином са великом смртношћу у случајевима када се касно дијагностикује. Пре примене дермоскопије није било могуће дијагностиковати меланом у раној фази, а што је пресудно за преживљавање. Захваљујући дермоскопији, у земљама западне Европе чак 80% меланома се открива у веома раној фази, када су шансе за излечењем велике. У нашој земљи годишње се дијагностикује 500 нових случајева меланома, а само 40% су танки или рано откривени. Дермоскопском анализом измењених младежа, поставља се сумња на меланом, а дефинитивна дијагноза постиже се хистопатолошком анализом хируршки уклоњених промена.

Због све веће учесталости тумора коже саветује се самопреглед младежа на читавом телу једном у 3 месеца, а превентивни дермоскопски преглед једном годишње. Особе које припадају високо ризичним групама требају дермоскопију радити на 6-12 месеци. То су особе које имају већи број младеза од 50, особе са атипичним или диспластичним младежима, особе са породичном или личном анамнезом о постојању меланома, особе старије од 50 година са тешким соларним оштећењима коже. Обзиром на све већу учесталост тумора коже, саветујемо да се пацијенти најмање једном годишње јаве свом дерматологу и прегледају своје младеже дермоскопским прегледом. Такође, уколико дерматолог процени да је младеж потребно уклонити обавите уклањање младежа што пре.

Неки младежи су атипичног изгледа, али немају јасне дермоскопске карактеристике суспектне на меланом. Код њих се предлаже компаративно праћење појаве промена на младежу кроз одређени временски период. Упоређивањем слике младежа за 3, 6 или 9 месеци, дерматолог доноси одлуку о неопходности уклањања младежа са хистопатолошком анализом. Велика већина популације мисли да се младежи „не смеју дирати“ и да су особе које су скинуле младеж касније од тога и умрле. То је једна од највећих заблуда и главни разлог касног јављања оболелих особа на преглед код дерматолога и интервенцију уклањања младежа.

Научници се слажу да се тек један у 100.000 младежа претвара у меланом, а адекватним прегледом лекара специјалисте утврди се 95% меланома. Ако се, након установљене дијагнозе, промењени младеж одстрани у почетној фази, излечење је готово сигурно. Рано откривање промена на младежу и правовремено уклањање измењеног младежа је једини сигуран начин за превенцију настанка меланома.

Текст, на основу извора, уредио Милан Кивић, медицински техничар

Извори: http://www.bktvnews.com/zdravlje/saveti/lekar-savetuje-koji-je-najbolji-nacin-da-se-otarasite-sumnjivog-mladeza/93464 https://www.divaclinic.com/blog/kako-prepoznati-rizican-mladez/ https://www.divaclinic.com/usluge/promene-na-kozi/dermoskopija-mladeza https://dermatim.net/opsta-dermatologija/mladezi/ http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/zdravlje/2251276-pogledajte-dobro-ova-dva-mladeza-ako-ih-imate-znajte-jedan-od-njih-je-potencijalni-rak-foto