1 2 3 4 5

ВестиПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ МАЛИГНИТЕТА

Једна од најважнијих улога здравствене заштите је превенција болести, односно откривање болести довољно рано да би се могла ефикасно лечити. Још увек нису дефинисани сви фактори ризика за настанак малигних болести, међутим, значајан број фактора који повећавају ризик може да се контролише.

Скрининг канцера у асимптоматској популацији је користан ако открије болест у раној асимптоматској фази када се лакше лечи што није случај када се симптоми манифестују.

КАРЦИНОМ ПЛУЋА

Фактори ризика су пушење, изложеност зрачењу, радону и азбестоза, a престанак пушења је једина превентивна мера. Радиографијом торакса и цитолошком анализом спутума пушача тумори се идентификују у раном стадијуму. Спирални ЦТ скенер чешће показује лaжно позитивне резултате.

КАРЦИНОМ ДОЈКЕ

Међу факторе ризика спадају старост, рана прва менструација, нулипара (особа која није рађала) или прва трудноћа у каснијој животној доби, висок индекс телесне масе, изложеност зрачењу пре навршених 30 година живота, хормонска супституциона терапија, конзумација алкохола, позитивна породична анамнеза, мутације гена BRCA 1 и BRCA 2 као и ранији тумор дојке. Корист мамографије као скрининг методе за рано откривање болести код жена старијих од 50 година је изузетан, док код жена старости 40 до 49 година корист овог скрининг метода је прилично мала. NMR је много ефикаснија метода код жена са позитивном породичном анамнезом. Ове жене свакако треба тестирати на мутације гена.

КАРЦИНОМ ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

У факторе ризика спадају исхрана богата засићеним мастима, а сиромашна воћем и поврћем, алкохол и пушење. Снажнији фактори ризика, али са мањом учесталошћу су запаљенске болести црева и генетички поремећаји као што је фамилијарна полипоза дебелог црева. Преглед столице особа старијих од 50 година на окултно крварење једном годишње показао се као користан скрининг тест. Иако је колоноскопија златни стандард за откривање колоректалног карцинома, прилично је скупа па резултати не оправдавају цену прегледа асимптоматских пацијената.

КАРЦИНОМ ПРОСТАТЕ

Фактори ризика су старост, позитивна породична анамнеза, а врло је могуће и исхрана богата мастима. Учесталост обољевања је изразито висока те се открива код 70% до 80% мушкараца старијих од 70 година. Особе са карциномом простате имају повећане вредности простатаспецифичног антигена (PSA),а значајан број откривених тумора није опасан по живот.

КАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Фактори ризика су рано ступање у полне односе, често мењање партнера, пушење, инфекција хуманим папилома вирусом тип 16, 18, 31, 33. Папаниколау тестом могу да се открију скоро сви случајеви премалигних лезијa које aко се не лече напредују до карцинома, односно инвазивног карцинома грлића материце. Лезије се уклањају хируршки, криотерапијом или ласером. Поступак је успешан код 80% третираних жена. Вакцина Гардасил стопроцентно је ефикасна у превенцији инфекције сојевима 6,11,16,18 па се препоручуједевојчицама старости од 9 до 16 година чиме у 70% случајева спречава карцином цервикса.

КАРЦИНОМ ГЛАВЕ И ВРАТА

Фактори ризика су пушење, алкохол и вероватно инфекција хуманим папилома вирусом. Пацијенте треба обучити да воде рачуна о раним упозоравајућимзнацима.

Идентификовано је седам главних упозоравајућих знакова

•промене у динамици пражњења црева и бешике

•улцерације које не зарастају

•необична крварења и секреција

•чворић у дојци или на неком другом делу тела

•хронични проблеми са варењем и отежано гутање

•промене брадавице или младежа

•дуготрајан кашаљ и промуклост

Животне навике које смањују ризик од малигнитета

•не користити дуванске производе

•одржавати нормалну телесну масу балансираном исхраном

•физичка активност 2 – 3 пута недељно

•избегавати излагање сунцу

•избегавати велике количине алкохола

•користити презервативе при интимним односима

Текст на основу извора уредила др Тања Богојевић Лазић , пнеумофтизиолошко одељење

Извор: Харисонов приручник интерне медицине