1 2 3 4 5

ВестиМелена (црна столица)

Мелена је црна столица као катран,карактеристичног мириса.Може бити у виду црне течне столице- свежа мелена која ожначава скоро крварење,или као формирана црна столица стара мелена.

Мелена настаје као последица деловања желудачне киселине на хемоглобин.Јавља се код крварења из горњих партија дигестивног система једњак,желудац и дванестопалачно црево,али се може јавити код крварења из танког и почетног дела дебелог црева.Да би се црна столица видела минимална количина крви мора бити најмање 50 мл. Црна столица не мора увек да значи да постоји неки здравствени проблем. Постоји низ разлога зашто је столица црна, укључујући и храну, затим препарате који садрже гвожђе. Између осталог, разлог црној столици може бити и хируршки захват који сте имали у прошлости, попут колектомије.

Могући узроци црне столице:

Храна и суплементи – Црна столица може бити узрокована конзумирањем одређене хране, суплемената, лекова или минерала. Суплементи гвожђа који се примењују код недостатка гвожђа тј. у анемијама, могу довести до појаве црне или чак зелене столице. Храна која је тамно плаве, црне или зелене боје такође може бити узрок. Неки од чешћих узрочника: слаткиши (орео кекс),боровница,гвожђе,олово,бизмут.

Фактори ризика:болести јетре,канцер,ерозивно запаљење једњака,ерозивно запаљење желуца (гастритис),исхемија црева,пептички улкус.

Дијагноза

Присуство црно обојене столице није довољан показатељ да се заправо ради о крви, стога је неопходно да се ураде додатне анализе:

-Ректални преглед

-Лабораторијска дијагноза узорка столице

Када се потврди да је узрок црне столице заправо крв, често је потребно урадити јос додатних анализа да би се тачно одредило порекло крварења. Додатне анализе могу бити:ендоскопија дигестивног тракта,колоноскопија,рендген,анализе крви,анализе столице.Терапеутски приступ лечењу мелене условљен је примарним етиолошким фактором. У одређеним случајевима примена одговарајућих лекова може бити од користи, најчешће антибиотика и антацида.Код одређених случајева оперативни приступ може бити индикован, у циљу корекције аномалија у одређеним венским плексусима одговорним за појаву крварења у једњаку. Код постојања тумора примена хемо или радијационе терапије може бити неопходна.

Према доступним изворима текст уредио др Драгољуб Гвозденовић ,Пријемно ургентна служба,Општа Болница Панчево.

Извори:

1.Upper Gastrointestinal Bleeding in Adults: Evaluation and Management

Thad Wilkins , Brittany Wheeler , Mary Carpenter

2.www.pharmamedica.rs

3.Hirurgija : udžbenik za studente Živan V. Maksimović, Aćimović Miodrag