1 2 3 4 5

ВестиМеланом

Меланом коже је малигна болест, тумор порекла ћелија меланоцита. У раној фази ћелије тумора налазе се у најповршнијим слојевима коже, а временом се шире ка дубљим слојевима, лимфним и крвним судовима, преко којих се могу проширити до лимфних чворова и унутрашњих органа. У Србији се годишње открије и лечи око 1000 нових случајева. Уколико се открије у раној фази проценат преживљавања пацијената оболелих од ове болести је изузетно висок.

Узроци и фактори ризика су: генетска склоност, ултравиолетно зрачење (УВА и УВБ зрачење), опекотине од сунца, више од 50 младежа, имуносупресије и многи други.

Симптоми:

-Асиметричан младеж

-Неправилне ивице младежа

-Нејасне ивице младежа

-Измењена боја младежа

-Младеж већи од 6 мм

Дијагностика:

-Самопреглед

-Дерматоскопија

-Биопсија сумњиве промене на кожи

-Патохистолошки налаз

-Скенер (ЦТ) преглед других делова тела

-Сцинтиграфија костију

-ПЕТ скенер

Лечење:

Лечење меланома зависи од степена проширености болести у тренутку откирвања (стадијума болести). Најуспешније лечење је рано откривање и хируршко уклањање меланома уз хистопатолошку анализу (преглед ткива под микроскопом). Одлуку о врсти лечења доноси конзилијум лекара, уз сагласност пацијента, а могући начини лечења су следећи: операција, хемиотерапија, зрачење, имунотерапија, циљана терапија.

Прегледи младежа и промена на кожи

Нема изговора да сами себи једном месечно не прегледате кожу целог тела и да једном годишње не посетите пластичног хирурга или дерматолога ради прегледа коже, који не боли, не захтева никаву припрему и опоравак, осим мало времена. По потреби се ради и дермоскопски преглед у склопу кога је могуће сликати промену и пратити на редовним контролама њен раст и развој. Ако се на превентивном прегледу уочи пигментна промена или младеж који се мења и показује знаке диспластичног невуса пацијент се упућује пластичном хирургу који ће хируршком операцијом уклонити ову промену у потпуности и послати на патохистолошки преглед након кога се добија дефинитивна дијагноза. Постоји неколико подтипова меланома, те се након патохистолошког прегледа потврђује о ком подтипу меланома се ради и која је његова дебљина тј. фаза раста и на основу тога и још неких параметара се приступа одлуци о даљем лечењу.

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извори:

https://www.belmedic.rs/bolest/melanom

http://www.stetoskop.info/dr-Dragana-Petrovic-Popovic-melanom-5509-c79-content.htm