1 2 3 4 5

ВестиКрварење из носа

Епистакса је крварење из носа, које може бити из предњег или задњег дела носне преграде. По интезитету оно може бити врло слабо, тако да и без икакве интервенције спонтано престане, али и врло интензивно и уколико се благовремено не интервенише може угрозити живот пацијента.

Узроци

Најчешћи узроци у дечијем узрасту су микротрауме слузнице носа. У зимским месцима су честе вирусне инфекције горњих респираторних путева, где вируси оштећују слузокожу носа, а самим тим мали крвни судови постају осетљивији на минималну трауму коју узрокује кијање и често брисање носа. Осим тога, узроци могу бити алергије, излагање топлом и сувом ваздуху, гурање прстића или предмета у нос или друге повреде.

Код одраслих, осим инфекција и трауме, чест узрок крварења из носа је повишен крвни притисак, артериосклероза, болести јетре, анемије. Поред тога до крварења из носа може доћи услед употребе антикоагулантне терапије (лекови који спречавају згрушавање крви) и нестероидних антиреуматика, код тромбопатије-поремећај згрушавања крви, или као један од првих симптома тумора назофаринкса или параназалних синуса.

Клиничка слика

Изглед и опште стање болесника зависиће од интезитета крварења. Болесник је најчешће узнемирен, са видљивим крварењем из носа, а некад и сливања крви и на уста. Уколико је теже крварење уочава се бледило коже и видљивих слузокожа, пулс је убрзан, а некада долази и до колапса. Крварење настаје изненада, често ноћу у току сна, изазивајући панику и код околине и код самог пацијента.

Прва помоћ

Најпре треба поставити пацијента у седећи положај и главу благо нагнути унапред (не забацивати главу уназад, како се то најчешће греши). Издувати нос уколико је могуће, а малој деци пумпицом очистити нос од згрушене крви уколико је има. Потом лагано стиснути ноздрву из које пацијент крвари, ка носној прегради. За то време пацијент дише преко уста. Треба бити стрпљив, сачекати најмање 10 минута, пре провере да ли је крварење стало. Уколико крварење није заустављено, може се у нос укапати капи (спреј) за нос које сужавају крвне судове носа (вазоконстриктори) потом се притисак понавља и држи до 15 минута.

Ако се после предузетих мера крварење не заустави, потребно је обратити се лекару за помоћ, где ће се након прегледа специјалиста одлучити за вид дефинитивног заустављања крварења.

Текст на основу извора уредила др Јована Пауновић

Извори:

www.epodravina.hr

www.msd-prirucnici.placebo

www.mojpedijatar.co.rs.