1 2 3 4 5

Вести15. новембар – Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа

Хронична опструктивна болест плућа или скраћено ХОБП, карактерише се смањеним протоком ваздуха у дисајним путевима. Од ХОБП – а најчешће оболевају пушачи, особе које живе или раде у просторијама са много штетних гасова, прашине, дима. Већина оболелих је старосног доба преко 40 година, али могу оболети и млађи.

Симптоми ове болести су кашаљ са искашљавањем слузавог испљувка, отежано дисање, замарање и при најмањем физичком напору. Временом тегобе постају све израженије и најчешће се оболели јави лекару кад је болест већ узнапредовала.

За лечење ХОБП - а користе се лекови за ширење дисајних путева, смиривање упале, кисеоник. Најбољи, најкориснији и најмање штетан вид терапије су аеросоли, - пумпице, кад пацијент лек уноси удисањем. Када је болест узнапредовала и кад је ниво кисеоника у крви низак, болесницима који испуњавају услове прописује се дуготрајна оксигенациона терапија (ДОТ) у кућним условима, што подразумева употребу апарата који се зове концентратор кисеоника. На тај начин смањује се потреба за болничким лечењем.

Престанак пушења, избегавање задимљених просторија, редовно проветравање стамбеног и радног простора пуно ће помоћи особама са ХОБП - ом. Оболели од хроничне опстрктивне болести плућа морају се редовно јављати лекару и редовно узимати прописану терапију.

Литература: Даниловић "Интерне болести"

Јелица Стоканић, мед. сестра