1 2 3 4 5

ВестиХИВ - водич за 2022. годину

ХИВ је сексуално преносива инфекција. Такође се може пренети контактом са зараженом крвљу и убризгавањем дрога или дељењем игала. Иако у 2022. знато ређе због развијеније дијагностике, ХИВ се може пренети са мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења. Без терапије, могу проћи године пре него што ХИВ ослаби ваш имуни систем до те мере да имате СИДУ.

Синдром стечене имунодефицијенције (АИДС) је хронично стање које је потенцијално опасно по живот узроковано вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ). Оштећујући имуни систем, ХИВ омета способност вашег тела да се бори против инфекција и болести.Не постоји лек за ХИВ/АИДС, али лекови могу контролисати инфекцију и спречити напредовање болести. Антивирусни третмани за ХИВ су смањили смртност од АИДС-а широм света, а међународне организације раде на повећању доступности мера превенције и лечења у земљама са сиромашним ресурсима. Симптоми ХИВ-а и АИДС-а варирају у зависности од фазе инфекције.

Неки људи заражени ХИВ-ом развију болест налик грипу у року од 2 до 4 недеље након што вирус уђе у тело. Ова болест, позната као примарна (акутна) ХИВ инфекција, може трајати неколико недеља.

Могући знаци и симптоми ХИВ инфекције:

-Грозница

-Главобоља

-Болови у мишићима и зглобовима

-Осип

-Бол у грлу и болне ране у устима

-Отечене лимфне жлезде, углавном на врату

-Дијареја

-Губитак тежине

-Кашаљ

-Ноћно знојење

Ови симптоми могу бити толико благи да често пролазе неопажено. Међутим, количина вируса у вашем крвотоку је прилично висока у овом тренутку. Као резултат тога, инфекција се лакше шири током примарне инфекције него током следеће фазе.

Симптоматска ХИВ инфекција

Како вирус наставља да се умножава и уништава ваше имуне ћелије - ћелије у вашем телу које помажу у борби против клица - можете развити благе инфекције или хроничне знакове и до сада непостојеће симптоме као што су:

-Орална гљивична инфекција

-Херпес зостер (херпес зостер)

-Упала плућа

-Прогресија у АИДС

Приступ бољим антивирусним третманима драматично је смањио смртност од АИДС-а широм света, чак и у земљама са сиромашним ресурсима. Захваљујући овим третманима који спасавају живот, већина људи са ХИВ-ом у САД данас не развија СИДУ. Нелечен, ХИВ се обично претвара у СИДУ за око 8 до 10 година. Када се појави АИДС, ваш имуни систем је озбиљно оштећен. Већа је вероватноћа да ћете развити болести које обично не би изазвале болест код особе са здравим имунолошким системом. То се назива опортунистичким инфекцијама или опортунистичким карциномима.

Дијагноза

ХИВ се може дијагностиковати анализом крви или пљувачке. Доступни тестови укључују:

Тестови на антиген/антитела. Ови тестови обично укључују вађење крви из вене. Антигени су супстанце на самом вирусу ХИВ-а и обично се могу открити – позитиван тест – у крви у року од неколико недеља након излагања ХИВ-у.

Антитела производи ваш имуни систем када је изложен ХИВ-у. Може проћи недеље до месеци да би се антитела открила. Комбиновани тестови антиген/антитело могу да прођу 2 до 6 недеља након излагања да постану позитивни.

Тестови на антитела. Ови тестови траже антитела на ХИВ у крви или пљувачки. Већина брзих тестова на ХИВ, укључујући самотестирање код куће, су тестови на антитела. Тестови на антитела могу потрајати 3 до 12 недеља након што сте били изложени да постану позитивни.

Тестови за стадијум болести и лечење

Ако вам је дијагностикован ХИВ, важно је да пронађете специјалисте обученог за дијагностиковање и лечење ХИВ-а који ће вам помоћи:

-Утврдите да ли вам је потребно додатно тестирање

-Одредите која ће ХИВ антиретровирусна терапија (АРТ) бити најбоља за вас

-Пратите свој напредак и радите са вама на управљању својим здрављем

Ако добијете дијагнозу ХИВ/АИДС-а, неколико тестова може помоћи вашем лекару да одреди стадијум ваше болести и најбољи третман, укључујући:

Број CD4+T ћелија. CD4+T ћелије су бела крвна зрнца која су специфично циљана и уништена ХИВ-ом. Чак и ако немате симптоме, ХИВ инфекција напредује када вам број CD4+T ћелија падне испод 200.

Вирусно оптерећење (ХИВ РНК). Овај тест мери количину вируса у крви. Након почетка лечења ХИВ-ом, циљ је да се вирусно оптерећење које се не може детектовати. Ово значајно смањује ваше шансе за опортунистичку инфекцију и друге компликације повезане са ХИВ-ом.Отпорност на лекове. Неки сојеви ХИВ-а су отпорни на лекове. Овај тест помаже вашем лекару да утврди да ли ваш специфични облик вируса има отпорност и води одлуке о лечењу.Тренутно не постоји лек за ХИВ/АИДС. Једном када добијете инфекцију, ваше тело не може да је се реши. Међутим, постоји много лекова који могу контролисати ХИВ и спречити компликације. Ови лекови се називају антиретровирусна терапија (АРТ). Свако коме је дијагностикован ХИВ треба да почне са АРТ, без обзира на стадијум инфекције или компликације.АРТ је обично комбинација два или више лекова из неколико различитих класа лекова. Овај приступ има најбоље шансе за смањење количине ХИВ-а у крви. Постоји много АРТ опција које комбинују више лекова против ХИВ-а у једну пилулу, која се узима једном дневно.

Уколико приметите било какве симптове ХИВ инфекције, или сте имали ризичак сексуални однос, потребно је да се јавите изабраном лекару како би на адекватан начин и у најкражем временском року кренула дијагностика, потврда, а на крају крајева и лечење саме инфекције!

Текст на основу извора припремио др Владимир Чукић, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

1.https://clinicalinfo.hiv.gov/en/guidelines

2.https://www.eacsociety.org/guidelines/eacs-guidelines/