1 2 3 4 5

ВестиШта је то Escherichia coli?

Escherichia coli је велика група бактерија, неке врсте су безопасне, а неке њих могу изазвати обољење. Неке E. coli могу изазвати проливе, док друге изазивају инфекције уринарног тракта, обољења респираторног тракта и запаљење плућа.

Неке врсте E. coli се користе као маркери контаминације воде, тако да није неуобичајено да се E. coli нађе у пијаћој води, али она не изазива здравствене проблеме.

Шта је Shiga toxin-продукујућа E. coli?

Неке врсте E. coli изазивају обољење стварајући токсин који се назива шига токсин. Ове бактерије се зову Shiga toxin-продукујућа E. coli или скраћено STEC. Зову их и вероцитотоксичне E. coli (VTEC) или ентерохеморагичне E. coli. Све припадају истој групи бактерија, а најчешће се идентификује E. coli О157:H7. и друге серогрупе, осим О157, могу изазвати обољење, па се некада називају non-О157 STEC.

Постоји ли битна разлика између E. coli О157 и других STEC (non-О157) серотипова?

Већина података добијених о STEC се заснива на подацима добијеним из епидемија, а пошто је најчешћи узрочник серотип О157, овај серотип је и најбоље испитан. Остали серотипови много ређе изазивају епидемије, али у ретким случајевима последице инфекције овим серотипом могу имати озбиљне последице.

Ко може оболети од инфекције узроковане STEC?

Инфицирати се могу сви, без обзира на узраст, али ипак осетљивије узрасне категорије су мала деца и старије особе, код њих се чешће развија хемолитички уремични синдром (HUS).

Који су основни симптоми инфекције STEC?

Основни симптоми су грчеви у стомаку, пролив (често крваве столице), повраћање. Може се јавити и повишена температура која ретко прелази 38,5 C. Већина особа се опоравља након 5-7 дана. Неке инфекције су безопасне, благе, али неке могу бити и животноугрожавајуће.

Које су компликације инфекције STEC?

Око 5-10% особа са овом инфекцијом има компликације које могу угрозити живот, као што је хемолитични уремични синдром (HUS). Особе са овим компликацијама мање мокре, осећају умор, веома су бледе. Све су ово знаци смањења функције бубрега и ове особе захтевају хоспитализацију јер може доћи до отказивања бубрега. Особе са HUS, уз медицинску негу, опорављају се за неколико недеља, али код неких могу остати трајне последице, а може доћи и до смртног исхода.

Колико је потребно времена од инфекције до појаве симптома?

Инкубациони период (период од инфекције до појаве симптома) је у просеку око 3-4 дана након уноса бактерије у организам, може бити краћи, али и продужен до 10 дана. Прво се јављају благи симптоми, у виду слабих болова у стомаку, без крвавих пролива, али се симптоми појачавају и стање погоршава сваким наредним даном. Уколико се јави HUS, развије се око 7 дана након појаве симптома.

Где живе Shiga toxin-produkujuća E. coli? (STEC)?

STEC живе у цревима преживара, укључујући говеда, оваце, козе, јелене и лосове. Најчешћи резервоар за оболевање људи је стока (говеда, телад). Инфициране животиње не показују знаке болести. У ређим случајевима и пернате животиње могу „покупити“ STEC из окружења и у том случају су ове животиње преносиоци инфекције.

Како се инфекција шири?

Инфекција настаје гутањем STEC, просто речено, када на око невидљиви део инфициране столице човека или животиње ставимо у уста, а то се дешава конзумирањем контаминиране хране, непастеризованог млека, хигијенски неисправне воде за пиће, при контакту са стоком или столицом инфицираних људи. За неке врсте намирница се сматра да су посебно ризичне као што је некувано млеко, непастеризовани сокови, меки сиреви припремани од некуваног млека. Некада је контакт пресудан за настанак инфекције, па оболевају људи који раде са стоком или неговатељице које између осталог мењају пелене. Некада се можемо заразити конзумирањем контаминираног хамбургера или недовољно опране салате. Људи се некада заразе купањем и гутањем језерске воде у чијој околини има стоке, у золошким вртовима или конзумирањем хране коју су припремиле особе које не перу руке након коришћења тоалета.

Колико су честе инфекције STEC?

Стручњаци процењују да се у Америци годишње E. coli О157 инфицира око 70.000 људи. Ово су само процене јер је велики број инфицираних који не траже лекарску помоћ и велики број лабораторија које нису у могућности да ураде идентификацију токсина (STEC). Претпоставља се да је исти процењени број људи годишње инфициран non-О157 серотиповима E. coli.

Како се дијагностикује STEC инфекција?

Дијагностикује се лабораторијским испитивањем столице.

Колико дуго је инфицирана особа заразна?

STEC обично ишчезава из столице по престанку симптома обољења, али се може излучивати и недељама након опоравка. Продужено клицоноштво је карактеристично за малу децу. Клицоноштво у изузетним случајевима може трајати и месецима. Најважнија мера у оваквим случајевима је правилна хигијена руку.

Како се STEC инфекција може превенирати?

1.ПЕРИТЕ РУКЕ обавезно након коришћења тоалета, уколико мењате пелене и пре припремања и конзумирања хране.

ПЕРИТЕ РУКЕ након контакта са животињама и њиховим окружењем.

2. КУВАЈТЕ МЕСО на минимум 70 C. Промена боје није сигуран индикатор, најбоље је користити термометре за термичку обраду меса.

3. ИЗБЕГАВАЈТЕ некувано млеко, непастеризоване млечне производе и непастеризоване сокове.

4. ИЗБЕГАВАЈТЕ гутање воде приликом пливања у базенима, језерима и другим купалиштима.

5. СПРЕЧИТЕ унакрсну контаминацију у просторијама где се припрема храна, детаљним, честим прањем руку и прибора који се користи.

Извор: http://www.batut.org.rs/index.php?content=260, 30.05.2011