1 2 3 4 5

ВестиЕмболија плућа

Емболија плућа настаје опструкцијом гране плућне артерије крвним угрушком, најчешће 3-7 дана од тромбозе дубоких вена ногу. Презентује се у виду отежаног или убрзаног дисања, убрзаног срчаног рада, несвестице и бола у грудима.

Фактори ризика су поремећаји у систему коагулације-тромбофилије најчешће код младих особа, продужена имобилизација, фрактуре кука, траума, малигнитети, паранеопластични синдром и хормонална терапија.

За постављање дијагнозе најважније је одређивање Д димера, пулмонална КТ ангиографија, УЗ срца као и клиничка слика.

За лечење код рефракторних хипотензија и клинички тешких пацијената примењује се тромболитичка терапија док код свих осталих се примењују антикоагулантни лекови. Тромболитичка терапија је код високоризичних пацијената и убрзава разлагање тромбних маса. На тај начин опоравља функцију десне коморе срца и побољшава перфузију плућа. Највећи успех ове терапије је у првих 48 сати. Контраиндикације за примену тромболизе су цереброваскуларни инсулт, скорашња траума или хируршка интервенција, гастроинтестинално крварење и трудноћа. Од антикоагулатних лекова најчешће се примењују Хепарин или нискомолекуларни Хепарин.

Уколико је тромболиза контраиндикована или неуспешна може се применити плућна тромбектомија.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, Интерно одељење

Извор: Интерна медицина за студенте медицине, 16.09.2021.