1 2 3 4 5

Вести14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви

Сваке године 14. јуна земље у свету обележавају Светски дан добровољних давалаца крви. Користи се овај повод да се захвали добровољним неплаћеним даваоцима крви који не само што спасавају животе већ и подижу свест о потреби редовног добровољног давања крви ради постизања квалитетне, безбедне и доступне крви и крвних деривата за све пацијенте којима је она потребна.

Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата спасавају се милиони живота сваке године. Пацијентима се на овај начин живот продужава или се обезбеђује дужи и квалитетнији живот, а давалаштво помаже комплексне медицинске и хируршке процедуре. Трансфузија крви има кључну улогу у спасавању живота мајки и беба али и у несрећама које је проузроковала природа или људски фактор.

Ипак, у многим земљама, потребе превазилазе резерве крви, а резерве крви се могу обезбедити једино редовним давањем крви добровољних, неплаћених давалаца крви. Светска здравствена организација има циљ да се у свим земљама света до 2020. године обезбеде довољне количине крви од добровољних, неплаћених давалаца крви. Данас , 62 земље у свету имају близу 100% резерви крви од својих грађана који дају крв по принципима добровољно, ненаграђено и анонимно за разлику од 40 земаља које још увек зависе од породичних давалаца ии чак плаћеног давања крви.

„Дати безбедну крв је привилегија, примити безбедну крв је право“.

Крв спашава животе!

Свакога дана хиљаде људи би умрло, уколико други људи не би давали крв!

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извори:

http://budidavalackrvi.com/cms/sve-nas-povezuje-krv-14-jun-2016-godine/

http://www.transfuzijanis.rs/