1 2 3 4 5

Вести15. октобар – Светски дан чистих руку

Светски дан чистих руку обележава се 15. октобра, а главни циљ обележавања овог датума је развој културе прања руку сапуном, како на глобалном тако и на локалном нивоу, јер мали број људи пере редовно руке у критичним моментима.

Када треба прати руке? Руке треба прати пре: јела/оброка, припремања хране, дојења/храњења детета, активности са дететом (посебно са новорођенчетом), додиривања уста, носа, очију, контакта са болесном особом, као и после: одласка у тоалет, кијања, кашљања, мењања пелена, додиривања предмета контаминираних телесним излучевинама или крвљу, активности попут изношења смећа, контакта са животињама, контакта са болесном особом, повратка у кућу након шетње, куповине...

Подаци показују да сваке године 3.5 милиона деце у свету не доживи свој први рођендан због дијареје и пнеумоније. Прање руку сапуном једна је од најефикаснијих и најисплативијих мера превенције дијареје и упале плућа, болести који су најодговорније за умирање деце до годину дана, указују стручњаци. Према подацима УНИЦЕФ-а, број деце испод пет година која живе у домаћинствима која нису обухваћена санитарно-здравственим мерама је 280 милиона, 1.8 милиона људи умире сваке године од дијареје, укључујући и колеру, а 90% свих смртних случајева узрокованих дијарејом су деца испод пет година. Око 88% свих смртних случајева узрокованих дијарејом приписује се неисправној води, неадекватним санитарно-здравственим мерама и неадекватној хигијени.

Упркос томе што је прање руку сапуном спасоносна мера, велики је изазов промовисати једну апрстрактно добру идеју и претворити је у практично понашање које се примењује увек када је то потребно – код куће, у школи, у некој другој ситуацији и окружењу, у локалној заједници и широм света. Прање руку сапуном редукује болести међу којима су дијареја, акутне респираторне инфекције, стомачне инфекције, дифтерија, инфекције коже и очију, а хигијенске интервенције, које укључују и едукацију и промоцију прања руку, могу да доведу до смањења настанка више од 45% случајева болести праћених дијарејом. Према истраживању здравственог стања становништва Србије, у Србији 73% одраслог становништва и 75% деце и омладине од 9 до 19 година редовно пере руке. Такође, процењено је да прање руку сапуном смањује ризик за 42% до 47% за настанак болести праћених дијарејом.

Прање руку сапуном је спасоносна мера која је и технолошки и финансијски достижна свим земљама и свим заједницама, и појединачно је најисплативија здравствена интервенција.

Текст на основу извора уредио др Октавијан Баба, лекар Интерног одељења, Општа болница Панчево

Извори:

www.zjzpa.org.rs

www.stetoskop.info

www.zavodki.org.rs