1 2 3 4 5

ВестиШта је Баретов једњак?

Баретов једњак представља поремећај слузокоже доњег дела једњака у смислу присуства гастроезофагеалне рефлуксне болести (горушица, или враћање киселине из желуца у једњак) и присуства улцерација (гризлица, или чирева).

Као последица ових, запаљенских процеса, може доћи до формирања ожиљака на једњаку и промене у хистолошкој структури у виду метаплазије (измена нормалног епитела једњака), што представља премалигно стање, односно промену која може довести до појаве карцинома једњака.

Статистички подаци показују да се, у општој популацији, Баретов једњак се јавља на сваких сто људи. Ово је премалигно стање, које, уколико се развије у аденокарцином, може имати веома лошу прогнозу, јер аденокарциноми једњака имају морталитет од 85 %.

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/11-gastroenterologija-bolesti-organa-za-varenje/17-barrettov-sindrom-jednjak-barret-baret-vracanje-sadrzaja-iz-zeluca-i-jednjaka-zeludca-suzenja-stenoze-grizlica-cir-poremecaj-gutanja-bol-pri-gutanju-gorusica-podrigivanje-povracanje-bolest-bolesti-medicina-zdravlje-simptom-simptomi-uzrok-posledica-lecenje