1 2 3 4 5

Вести20. aприл- Међународни дан заштите од буке

Процењује се да је око половине европског становништва изложено неприхватљивом дневном еквивалентном нивоу буке изнад 55 децибела док петина становништва живи у тзв. црним акустичким зонама са дневним нивоом буке изнад 65 децибела.

Примери неких нивоа буке у животној средини су бука у: спаваћој соби која је око 30 децибела, приликом нормалног разговора око 60 децибела, прометна улица износи 90 децибела док рок концерти могу произвести буку до чак 110 децибела. Бука негативно утиче на слух, интелектуални рад, на ментално здравље, доприноси стресогеним ефектима, посебно на крадиоваскуларном систему. Постоји бука природних извора као што је грмљавина, шум ветра, шум таласа и бука антропогеног (вештачког) порекла. Бука вештачког порекла у животној средини се назива комунална бука, која се даље дели на саобраћајну и индустријску буку.

Ефекти буке на здравље могу бити:

1.Socioacusis- губитак слуха условљен стилом живота који се јавља код младих особа. Најчешћи извори буке у овој категорији су музички уређаји, компјутерске игрице, дискотеке и рок концерти. Поготово је опасан синергизам буке и никотина који је чест код младих и доводи до додатне хипоксије неуронских слушних ћелија и оштећење слуха. Први симптом који указује на оштећење слуха јесте тинитус или зујање у ушима.

2.Бука и едукациони процес-спољашња бука омета говорно споразумевање ефектом маскирања, односно прикривањем гласа наставника звучном енергијом другог извора звука. Саобраћајна бука око школа додатно омета и умањује код ученика способност читања и меморију.

3.Ометање спавања- Комунална бука продужава време неопходно да се заспи, чини спавање површним и доводи до честих буђења. Након буђења ефекти буке испољавају се у виду умора, промена у расположењу, у слабијем субјективно процењеном квалитету сна.

4.Бука и стрес- При излагању буци у животној средини долази до повећане концентрације катехоламина и кортикостероида у крви. Ефекти су повишење крвног притиска, повишене вредности гликемије и масноћа у крви. Уколико је ово стање хронично, може довести до развоја хипертензије и дијабетес мелитусакоји повећавају ризик од настанка инфаркта миокарда и шлога.

5.Бука и ментално здравље- Бука не изазива ментално обољење али може да погорша стање код људи који пате од менталних поремећаја.

Мере заштите од комуналне буке

-Соноизолација техничким решењима на моторним возилима, авионима, грађевинским машинама и алатима.

-Измештање теретних возила из стамбених зона и редуковање саобраћаја од 22 до 6 часова

-Звучне баријере око ауто путева

-Еколошки семафори у веома прометним улицама који возаче обавештавају о преосталом времену до зеленог светла и подсећају да треба искључити мотор

-При планирању насеља индустријске зоне треба одвојити појасевима зеленила од стамбених зона

-Лична заштита у виду ушних чепова или антифона

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, Интерно одељење

Извор:Хигијенаса медицинском екологијом за студенте медицине, Катедра хигијене са медицинском екологијом Медицинског факултета у Београду