1 2 3 4 5

ВестиНиже резерве А позитивне крвне групе

Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево је текући викенд дочекала са стабилнијим резервама крви које ће бити довољне за наредних пет дана. Једино су ниже резерве А позитивне крвне групе, иако је ово најчешћа крвна група у нашој популацији.

„У протекле две недеље утрошен је велики број јединица крви, управо ове крвне групе за лечење неколико тежих болесника, као и за редовне оперативне програме. Обезбеђивали смо крв и за лечење неколико наших суграђана који су нажалост због озбиљности дијагноза морали да буду упућени и лечени у здравственим установама терцијерног нивоа – у Клиничком центру Србије”, рекла др Радмила Раилић Ристовски.

Трансфузија и даље припрема велики број концентрата тромбоцита, који се најчешће користе за лечење онколошких пацијената, како би се спречила тежа крварења.

„Допринос у обезбеђивању резерви крви дали су наши суграђани који редовно и самоиницијативно дају крв, затим редовни даваоци крви који су се одазвали на телефонски позив Трансфузије – помогли су у данима несташице „А- негативне и О – негативне“ крви”, рекла др Ристовски.

У предходном периоду у организованим акцијама крв су дали добровољни даваоци крви из Беле Цркве, Омољице, Владимировца и Петрохемије.

Особље Службе за трансфузију крви и менаџмент болнице упутили су велику захвалност свима који су дајући крв, поново дали непроцењиви допринос и помогли лечење многих наших суграђана ових врелих летњих дана.

Служба за трансфузију крви, прима добровољне даваоце радним даном од 7-15 часова и суботом од 8-13 часова. Препоручује се да у току врелих летњих дана, уколико можете, дођете раније – по хладовини. Предходно вече, лезите раније, како бисте били одморни (умор смањује ниво хемоглобина у крви). Пре давања крви узмите лагани оброк, довољно течности, понесите лични документ и дођите да дате крв.

Извор: 013 инфо 12.08.2017.