1 2 3 4 5

ВестиАмброзија – најзаступљенији алерген у августу

Алергије су болест савременог доба и погађају све старосне групе. У Србији, број осетљивих на различите алергене, нарочито на амброзију, је у порасту. Треба разликовати прехладу од алергије, јер су симптоми слични.

На појаву алергије, у великој мери, утиче наследни фактор. Често, особа у неко доба живота постане алергична, а фактори који утичу на то су: вирусне инфекције, аерозагађења и дувански дим. Пад имуног система „главни је кривац“ алергијских обољења.

У ово доба године најзаступљенији алергени су полени трава и корова, односно амброзија. Она је једногодишња коровска биљка која може да произведе до милијарду честица полена. Средином августа је у свом пуном цвату, када је број алергијских реакција повећан. Иако су алергени око нас, заштита је могућа. Докторка Славица Ђурица, алерголог, истакла је да је превенција најбитнија.

„Постоји укрштена реакција између амброзије, полена корова и неких намирница. Због тога би алергични на амброзију требало да воде рачуна приликом конзумирања тих намирница. Амброзија је отпорна биљка, почиње да расте у априлу, цвета од краја јула, а понекад је чак има до првих мразева. Задаје велике тегобе онима који су осетљиви на њен полен, због тога не смемо занемарити симптоме алергије и морамо се јавити лекару чим се појаве“, истакла је докторка Славица Ђурица, алерголог.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 26.08.2019.