1 2 3 4 5

ВестиШта је атеросклероза (сужавање крвних судова)?

Артерије су крвни судови који носе кисеоник и хранљиве материје из срца у остатак тела. Здраве артерије су флексибилне и еластичне. Временом, зидови постају дебели и крути што ограничава проток крви у органе и ткива. Овај процес се зове артериосклероза, односно отврдњавање артерија.
Атеросклероза је специфична врста артериосклерозе, али термини се понекад користе као синоними. Атеросклероза се односи на нагомилавање масти у зидовима артерија (плакови), који могу ограничити проток крви. Атеросклероза се развија постепено. Благи облици атеросклерозе обично не дају никакве симптоме.

Атеросклероза је спора, прогресивна болест која може почети већ у детињству. Иако је тачан узрок непознат, атеросклероза може почети ако постоји висок крвни притисак, висок холестерол и липиди у крви, пушење, дијабетес (шећерна болест), генетска предиспозиција...
На местима задебљања артерије може доћи до формирања тромба, па настају компликације атеросклерозе, а најчешће су болест срчаних артерија, болест каротидних артерија (крвни судови који воде крв у мозак), болест периферних артерија, али и настанак анеуризми на различитим локализацијама у телу.

Симптоми умерене и тешке атеросклерозе зависе од артерије су погођене и могу да буду

- ако постоји атеросклероза срчаних артерија, постојаће симптоми ангине пекторис, или бола у грудима (најозбиљнија компликација ове болести је инфаркт срца)
- ако постоји атеросклероза артерија које доводе крв до мозга, постојаће симптоми као што су изненадна утрнулост, или слабост руку, или ногу, отежан говор, или неразговетан говор, опуштени мишићи лица (то су знаци пролазног исхемијског напада (ТИА) који, ако се не лечи може да напредује у мождани удар)
- ако атеросклероза постоји у артеријама руку и ногу, јавиће се симптоми болести периферних артерија, као што су болови у ногама при ходу и нетолеранција напора (интермитентне клаудикације)
- понекад, атеросклероза узрокује еректилну дисфункцију код мушкарацааб, или одсутан пулс испод сужења артерије
- често се јавља повишен крвни притисак (хипертензија)
- брујање на месту сужења артерије (чујно стетоскопом), или се осећа специфичан трил приликом палпације
- знаци пулсирајуће избочине артерије (анеуризма артерије)
- лоше зарастање рана у подручју где је проток крви је ограничен

Клинички преглед лекара је веома битан у постављању дијагнозе, а он може показати.
У зависности од резултата физичког преглед, лекар може да предложи један, или више дијагностичких тестова, укључујући:

- анализе крви које могу да покажу повишен ниво липида, холестерола и шећера (глукозе) у крви
- ултразвук артерија (доплер) показује структурна оштећења артерија, али и места поремећеног тока крви
- електрокардиограм (ЕКГ) може да покаже знаке лоше прокрвљености срчаних артерија у виду смањене контрактилности мишића, али и структурних промена на срцу
- тест оптерећења срца (ергометрија) на покретној траци, или бициклу показује степен толерисања напора и често је показатељ промена на крвним судовима срца
- коронарна ангиографија (контрастно снимање крвних судова) и периферна ангиографија показују степен проходности артерија на срцу и периферним деловима тела
- скенер (компјутеризована томографија) и нуклеарна магнетна резонанца такође могу дати детаљне слике промена на крвним судовима

Лекови против масноћа у крви (статини) користе се за смањивање вредности (LDL) холестерола, "лошег" холестерола, што може да успори, заустави или чак да обрне гомилање масних наслага у артеријама. Повећавањем HDL холестерола, "доброг" холестерола, може да помогне приликом лечења атеросклерозе.
Аспирин у малим дозама помаже да спречи стварању тромботских маса и компликација атеросклерозе.
Бета блокатори смањују фреквенцу срца и крвни притисак, смањујући потрошњу срца и често ублажавају симптоме бола у грудима. Бета блокатори смањују ризик од инфаркта срца и проблема са ритмом срца.
ACE инхибитори могу помоћи да се успори прогресија атеросклерозе смањењем крвног притиска.
Блокатори калцијумских канала снижавају крвни притисак и понекад се користе у лечењу ангине пекторис.
Диуретици (лекови за измокравање) који смањивањем волумена циркулишуће течности смањују повишени крвни притисак.

Некада је неопходно хируршко лечење у виду ендартеректомије (вађење плака из артерије на месту критичног сужења) и бајпас операција (премоштавање места критичног сужења венским графтовима, или вештачким крвним судовима које су у домену васкуларног, или кардиохирурга).

Извор: текст преузет са сајта Simptomi.rs
датум: 1.31.2021