1 2 3 4 5

Вести7. панчевачка колопроктолошка радионица

Седма панчевачка колопроктолошка радионица ће се ове године одржати 18. октобра, а редовни састанак Хируршке секције СЛД следећег дана, 19. октобра.

Наши угледни гости, српским хирурзима добро познати са претходних састанака, и овог пута су се радо одазвали и прихватили да своје огромно знање и искуство поделе са нама. Пратећи основни концепт да кроз хирургију уживо и предавања, што више унапредимо практичне хируршке вештине и знања, два повезна састанка нам дају веће могућности за то.

Лапароскопска колоректална хирургија остаје централна тема. Последњих година у Србији, на неким хируршким одељењима, она постепено постаје стандардна метода и све више замењује отворену хирургију. Ипак, у већини наших болница хирурзима поред адекватне опреме недостаје одговарајући тренинг. Одсуство довољног броја искусних инструктора намеће ургентну потребу да се уведе системско решење за обуку у овој хирургији, а наши гости су светски признати ауторитети управо у тој области.

Резултати досадашње сарадње са професором Амџадом Парваизом, Ричардом Коеном и Алексејем Карачуном ће бити приказани, али још више ће се разговарати о могућностима проширења те сарадње. Трудићемо се да објективно сагледамо све модерне модалитете лечења колоректалног карцинома, па да видимо где су они, а где смо ми.

Наш пут је тежи него у већини других земаља Европе, али то само значи да морамо бити упорнији и истрајнији. Другог начина нема. Зато, дођите 18. и 19. октобра у Панчево, јер ми хоћемо и можемо да имамо модерну хирургију у Србији.

Др Младен Јанић, директор колопроктолошке радионице