1 2 3 4 5

ВестиМЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА -5.МАЈ 2017.

Бабице су најчешће женске особе, које помажу женама приликом порођаја. Бабице се разликују од медицинских сестара али могу бити обучене да раде као медицинске сестре. У Француској их називају „МУДРИМ ЖЕНАМА“.

Бабице се помињу у Библији, у старом завету у „КЊИЗИ ИЗЛАСКА“ где су описане као хероине које су лукавством избегле сурову наредбу тадашњег египатског фараона да убију сваког мушког потомка Хербеја на рођењу.

Током средњег века улога бабице се најчешће прихватала породиљина другарица и осим што би помагала приликом порођаја, бринула би и о мајци и беби, као и о домаћинству док се породиља не опорави.Такве жене би се називале“БОЖИЈЕ СЕСТРЕ“. У новије време је постало занимање које је орагнизовано од стране друштва и за које постоје посебне школе. У Енглеској је 1881. године oснован Краљевски колеџ за бабице који је имао за циљ да промовише ово занимање једначећи га са науком и уметношћу. Многе бабице данас припадају овој организацији.

Прва стручна школа за бабице основана је 1899. године у Београду, а крајем седамдесетих година 20-ог века отвара се смер за бабице са вишом стручном спремом. Савремена бабица ради на стручном усавршавању и сталној едукацији.

Међународни дан бабица 5.мај установила је Интернационална конфедерација бабица 1992 године.

Позив бабице је један од најлепших, најхуманијих и најодговорнијих позива.Такође треба напоменути да бабице помажу изградњу здраве породице, јер је у рукама бабице кључ за будућност.

Бабице су чувари природног порођаја, које жени која рађа пружају подршку и воде је смером здраве труднице, трудова и порођаја са минималним интервенцијама.

Порођају прилазе не само као физичком искуству, већ и као емоционалном, менталном, психичком и духовном. Бабица већ током трудноће успоставља пријатељски и партнерски однос са трудницом. Комуникација и разумевање као подршка и саветовање неизоставни су део тог односа.

Током трудноће, у оквиру школе за труднице у Панчевачком породилишту, која се одржава сваког четвртка у 13 ч, бабица разговара са трудницама и саветује их о положајима које могу да заузму (стојећи, клечећи, чучећи...на пилатес лопти, столици „потковици“), поступцима који утичу на спречавање епизиотомије, као што су масажа међице и јачање мишића дна карлице-Кегелове вежбе. Свакако им објашњава оправданост извођења епизиотомије. Предлаже присуство супруга на порођајукоје је изузетно значајно за породицу. Објашњава зашто је контакт коже на кожу и први подој у порођајној сали изизетно важан, десет корака до успешног дојења, шта се дешава кад уђу у пуерперијум, шта могу да очекују у првим данима... Свакако све потребне информације добију када дођу у породилиште од особља које је едуковано и стручно.

Добра је она бабица која има леп приступ породиљама, добру комуникацију и када жена може да рачуна на њу.

Међународни дан бабице проводе радно али најлепши поклон им је свакако дечији плач.

Драге колегинице, СРЕЋАН ДАН БАБИЦА!

Драгана Крстевска, главна сестра Опште болнице Панчево