1 2 3 4 5

Вести5. мај – Међународни дан бабица

Међународни дан бабица, 5. мај, установила је 1992.године Интернационална конфедерација бабица. Обележава се као подршка бабицама света да славе бабичанство као професију. Бабице помажу изградњу здраве породице - у рукама бабица је кључ за будућност.

Marie Goubran је рођена у Ирској 1945. године. Завршила је средњу школу и студије за бабицу. Врло брзо одлази у Африку ( Зимбабве и Нигерија) где ради све до 1980. године на унапређењу здравља жена. Била је шеф сестара две и по године у Великој Британији. Од 1987. године је ексклузивни секретар ИЦМ-а. Утемељила је сарадњу са СЗО И УНИЦЕФ-ом. Њен рад на едукацији бабица широм света за безбедно материнство је основна нит која је повезивала све њене активности и целокупно животно дело. После њене смрт, 1990. године борд ИЦМ устновио је награду која носи њено име и која се додељује сваке треће године за изузетна достигнућа бабица из целог света у обласи здравља мајке и детета.

Позив бабица је један од најлепших, најхуманијих и најодговорнијих позива. Бабице, као стручне медицинске сестре, су спона између пацијената и доктора и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости. Посао бабице је изузетно тежак али и прелеп, јер је за њега потребно много љубави и стрпљења. Због тога се на Међународни дан бабица скреће пажња на њихов значај за изградњу бољег здгравља и ојачању структуре породице и заједнице.

Програми који се спроводе у Општој болници Панчево: - следимо Стручно–методолошко упутство за спровођење Уредбе о националном програму здравствене заштите жена, деце и омладине,
- спроводимо Иновирани Програм промоције, подршке и заштите дојења ради очувања здравља мајке и обезбеђења услова за развој и очување лактације и дојења,
- примењујемо програм „Болница пријатељ беба“ и Десет корака до успешног дојења и развијамо програм „Болница пријатељ беба плус“.

У Панчевачком породилишту се одржава школица за труднице.

„Највећа радост је постати мајка, друга радост је бити бабица“ – (Норвешка пословица)

Текст уредила др Снежана Милосављевић, лекар Опште болнице Панчево