1 2 3 4 5

Вести5. мај - Међународни дан бабица

Идеја о Међународном дану бабица, први пут је представљена на Међународном конгресу бабица 1987. у Холандији.

Први пут је прослављен 1991. године, а од 1992. године редовно се одржава у више од 50 земаља у част бабица и њиховог рада и како би се истакла њихова важност за друштво.
Бабице као стручне медицинске сестре су спона између корисница здравстених услуга и доктора и веома су важне за жене које се налазе у фази највеће стрепње и радости.
На Међународни дан бабица скреће се пажња на њихов значај и и улогу у побољшању репродуктивног здравља жена, новорођенчади и њихових породица.

Све жене и новорођенчад имају право на квалитетну негу која омогућава позитивно искуство у порођају које укључује поштовање и достојанство, избор пратиоца, јасну комуникацију од стране медицинског особља, стратегије за ублажавање боли, мобилност у положају по избору, пружање подршке у успостављању емотивне везе између мајке и новорођенчета непосредно после рађања, стварање бољих услова за успешније и дуже дојeње.

Програми који се спроводе у Општој болници Панчево
- Следимо Стручно–методолошко упутство за спровођење Уредбе о националном програму здравствене заштите жена, деце и омладине.
- Спроводимо Иновирани Програм промоције, подршке и заштите дојења ради очувања здравља мајке и обезбеђења услова за развој и очување лактације и дојења.
- Примењујемо програм „Болница пријатељ беба“ и Десет корака до успешног дојења и развијамо програм „Болница пријатељ беба плус“.

У Панчевачком породилишту, сваког четвртка у 13ч одржава се школица за труднице.

Teкст уредила Сања Станисављевић, струковна-медицинска сестра Гинеколошко-акушерског одељења.