1 2 3 4 5

ВестиТренутно 40 специјализаната у Општој болници Панчево

Специјализацијама омогућавамо да се млади људи усавршавају, као и да уче од светски познатих лекара који долазе у нашу болницу да оперишу и тиме их додатно мотивишемо да остану код нас. Тренутно је 40 специјализаната, што је највише у историји ове установе.

„Када реконструкција интернистичког блока буде готова, а то ће бити до краја године, панчевачка Болница ће добити један модеран објекат који задовољава све стандарде лечења за 21. век. Многима ће нови објекат бити непрепознатљив пошто је на њему говото све ново, осим спољних зидова. Део крова је замењен, уграђени су нови лифтови, савремена изолација, нови болнички сетови, а на одељењу физикалне терапије је постављено преко хиљаду квадрата карамике“, објаснио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Упоредо са овим радовима, доста напора је уложено на опремање и занављање опреме. Успешно су завршене јавне набавке и сада је питање времена када ће ова установа добити сву опрему.

„До сада смо добили нов хируршки инструментаријум вредан 7,5 милиона динара, а очекујемо испоруку новог рентген апарата, новог респиратора, апарата за анестезију, нову опрему за ортопедију, као и стерилизатор за Очну болницу. Новом опремом ће бити олакшана дијагностика као и лечење пацијената. На одељење дијализе биће уграђено још 20 нових машина за дијализу и нови болнички сетови, чију испоруку ускоро очекујемо. Планова за касније такође има, постоје најаве да ће бити издвојена средства за уређење свих објеката у кругу Болнице, као и набавку нове опреме. Град Панчево је већ издвојио буџетска средства за писање потребне пројектне документације што је уредбом Владе данас дозвољено. Планова и амбиција има а досадашњим радом Болница је оправдала поверење и себе квалификовала као партнера за неке будуће пројекте“, додао је др Овука.

Када је реч о раду Службе трансфузије крви која је новим прописима доживела трансформацију, Болница мора испратити нове законске прописе који су централизовали рад ове службе.

„Ми смо имали одличну Службу која је радила шест дана у недељи и која је својим акцијама у Jужном Банату обезбеђивала довољне количине крви. Данас ми немамо право да реализујемо такве акције прикупљања крви већ то може да ради само Институт за трансфузију Војводине из Новог Сада. Очекујем да ће се овај нов начин обезбеђивања крви тек уходати, нема већих несташица крви, али повремено Болница нема потребне количине крви што ће се ускоро морати поправити. Највећи проблем је у анимирању добровољних давалаца, а потенцијално решење за панчевачку Болницу је у организовању још једне акције прикупљања крви током недеље чиме ће се повећати наш допринос систему, а тиме и отворити могућност да Болница тражи више крви за своје потребе“, рекао је др Овука.

КАДРОВИ

Др Слободан Овука каже да у Општој болници, осим два радиолога који су на неплаћеном, а који ће до краја године морати дефинисати свој статус, нема пуно лекара који су отишли да раде у иностранству, већ да је то тренд везан највише за средњи медицински кадар.

„Нама још велики проблем прави природни одлив лекара и она десетогодишња пауза у специјализирању, где је републичка Влада повукла праве потезе. Од 2014. године је додељено преко пет хиљада специјализација. И ми тренутно имамо 40 специјализаната, што је највише у историји ове установе“, додао је др Овука.

Извор: Старт 013, 10.11.2018.